Fotbal international

Cenzura funcționează în Qatar. Organizatorii Cupei Mondiale au sărit în apărarea președintelui FIFA

BeIN Sports, deținută de Qatar, a șters o postare pe Twitter în care analistul Gary Neville l-a criticat puternic pe președintele FIFA, Gianni Infantino.
21.11.2022 | 21:48
Cenzura functioneaza in Qatar Organizatorii Cupei Mondiale au sarit in apararea presedintelui FIFA
Oficialii statului Qatar au apelat la cenzură pentru a-l proteja pe președintele FIFA, Gianni Infantino, de criticile stârnite în urma discursului său dinaintea Cupei Mondiale. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Președintele FIFA, Gianni Infantino, a folosit conferința de presă oficială dinaintea Cupei Mondiale pentru a încerca să răspundă valului de critici legat de organizarea competiției în Qatar. Discursul său, cel puțin bizar, a stârnit o mulțime de reacții. Între critici s-a numărat și Gary Neville, fostul internațional englez, care este analist pentru BeIN Sports. Postarea sa pe twitter, devenită virală, avea însă să dispară rapid.

Gianni Infantino, discurs năucitor pentru a justifica decizia de a acorda Qatarului organizarea Cupei Mondiale

FIFA a fost aspru criticată pentru decizia de a acorda Qatarului organizarea Cupei Mondiale. Iar protestele s-au întețit în perioada premergătoare competiției în urma scandalurilor legate de tratamentul lucrătorilor migranți și drepturile persoanelor LGBTQ +.

ADVERTISEMENT

Și, dacă până acum oficialii forului mondial nu au replicat, sâmbătă, într-un monolog de aproape o oră, cu prilejul conferinței de presă oficiale, Gianni Infantino a avut un discurs năucitor.

”Astăzi am sentimente puternice. Astăzi mă simt din Qatari. Astăzi mă simt arab. Astăzi mă simt african. Astăzi mă simt gay. Astăzi mă simt o persoană cu handicap. Astăzi mă simt un muncitor migrant.

ADVERTISEMENT

Și simt asta pentru că ceea ce am văzut și mă readuce la povestea mea personală. Sunt un fiu al muncitorilor migranți. Părinții mei au lucrat foarte, foarte din greu și în condiții foarte, foarte dificile – nu în Qatar, în Elveția.

Îmi amintesc în copilărie cum erau tratați lucrătorii migranți când își căutau de lucru și îmi amintesc ce s-a întâmplat cu pașapoartele lor’”, a spus Infantino.

ADVERTISEMENT

Mai mult, acesta a sugerat că înainte de a da lecții de moralitate, europenii ar trebui să-și ceară scuze timp de trei milenii pentru ceea ce au făcut în ultimele trei.

Reacția lui Gary Neville, ștearsă la cererea oficialilor din Qatar

Firesc, reacțiile nu s-au lăsat așteptate. Iar una dintre cele mai vehemente poziții a fost, așa cum aminteam, cea a lui Gary Neville. ”Este o imagine groaznică pentru fotbal. Unele dintre lucrurile pe care le-a spus ieri au fost nepotrivite și nu ar trebui spuse de el.

ADVERTISEMENT

Ar trebui să aducă oamenii împreună. El este reprezentantul fotbalului mondial. El nu ar trebui să apere una sau două națiuni, ceea ce părea să facă ieri”, a spus englezul.

Mai mult, acesta nu s-a ferit să-l asemene pe Infantino cu lideri, precum Boris Johnson, ori Donald Trump, care, în loc să unească, dezbină.

Numai că, duminică, comentariile lui Neville, postate pe contul de twitter al celor de la BeIN Sports, au dispărut. Un gest aspru criticat inclusiv de cei de la Amnesty International.

”Cererile de egalitate, demnitate și compensație nu pot fi tratate ca un fel de război cultural – sunt drepturi universale ale omului pe care FIFA s-a angajat să le respecte în propriile sale statute”, a spus Steve Cockburn, șeful Justiției Economice și Sociale în organizația amintită.

ADVERTISEMENT