Ceramică de Horezu falsă, vândută la marginea drumului în Vâlcea. Polițiștii au aflat că produsele veneau din Bulgaria și au amendat mai mulți comercianți din zonă. Obiectele erau evident falsuri, produse chiar în Bulgaria, însă erau vândute turiștilor drept faimoasa ceramică de Horezu.
În urma acestui control au fost deschise nu mai puțin de șapte dosare penale, în timp ce la unul dintre comercianții din Horezu polițiștii au descoperit zeci de mii de euro cash pentru care persoana respectivă nu avea documente justificative. Potrivit Știri pe Surse, anchetatorii au stabilit că produsele fake erau aduse din Bulgaria.
Polițiștii au confiscat sute de produse care treceau drept ceramică de Horezu, însă erau aduse din Bulgaria. Cu toate acestea, surse din anchetă încearcă să determine dacă toate produsele veneau din Bulgaria, sau doar o parte și dacă mai există alte zone unde sunt contrafăcute astfel de obiecte din ceramică, căutate de turiști.
”Au fost verificaţi 10 operatori economici, ce îşi desfăşoară activitatea în oraşul Horezu, al căror obiect principal de activitate îl reprezintă comerţul cu amănuntul al produselor din ceramică, specifice zonei respective. Pentru neregulile constatate au fost întocmite 7 dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii prev de art. 102 alin. 1 lit. b din Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, constând în punerea în circulatie a unor produse purtând o marcă identică sau similară cu o marca înregistrată. Au fost identificate şi ridicate un număr de 411 de produse contrafăcute, respectiv oale, farfurii, ulcioare, ceasuri, castroane, căni, în valoare de 6.600 lei”, a transmis IPJ Vâlcea.
Mai mult, comercianții au fost amendați cu 21.500 de lei, fiind totodată confiscată suma de 1919 lei, fiind vorba de încasări nefiscalizate. ”Totodată, a fost indisponibilizată suma de 58.000 de euro, sumă ce a fost identificată în numerar, în unitatea de vânzare fără documente justificative”, mai precizează sursa citată.
Meșterii din Horezu s-au plâns și în trecut că există mai mulți vânzători de suveniruri care expun produse făcute în Bulgaria sau China, ca și cum ar fi produse locale de artizanat, înșelând astfel cumpărătorii. Ceramica de Horezu e inclusă din 2012 în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO.
Horezu este un oraș în județul Vâlcea, renumit printre altele pentru ceramica de Horezu. Ce este, de fapt, ceramica de Horezu? După cum îi spune și numele este un tip de ceramică produsă în orașul Horezu, aproape de Mănăstirea Horezu. Măiestria acestui tip de ceramică a fost apreciată inclusiv de UNESCO, care a introdus ceramica de Horezu pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO în decembrie 2021.
Pentru a obține produsul finit, artizanii extrag pământul, care e mai apoi curățat, tăiat, udat, frământat, călcat și amestecat, până devine un lut roșu pe care olarii îi formează printr-o tehnică specială a degetelor care necesită multă forță, agilitate și putere de concentrare. Se spune că fiecare olar are propria sa tehnică de modelare, însă fiecare olar respectă cu strictețe etapele procesului.
Femeile au rolul de a decora ceramica înainte de a o arde cu unelte speciale, după care desenează motive tradiționale românești. Culorile în general sunt nuanțe strălucitoare de maro, roșu, verde, albastru și celebrul ”galben de Horezu”. Olarii folosesc inclusiv o roată de ceramică și un mixer pentru curățarea pământului, precum și un corn de taur scobit și un băț fin cu vârf de sârmă pentru decorare. Lesne de înțeles că ceramica de Horezu e lăsată moștenire din generație în generație, de sute de ani.