News

Anchetatorii au terminat cercetarea la Matei Balș. INSEMEX va stabili cauzele incendiului

05.02.2021 | 15:47
Anchetatorii au terminat cercetarea la Matei Bals INSEMEX va stabili cauzele incendiului
Cercetările continuă în cazul incendiului de la Matei Balș. Polițiștii care au ajuns primii la fața locului, audiați și ei Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Anchetatorii continuă cercetările în cazul tragediei de la Matei Balș. Următorii martori audiați sunt chiar polițiștii care au ajuns primii la fața locului.

Cecetările sunt realizate de Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei și vor continua și în ziua de vineri, 5 ianuarie. Oamenii legii sunt așteptați pentru a da explicații cu privire la primele intervenții de la fața locului.

ADVERTISEMENT

Amintim că în data de 29 ianuarie, în jurul orei 05:00 dimineața, s-a dat alarma cu privire la izbucnirea unui incendiul în Pavilionul 5 al Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș. Până la această oră nu se știe cu exactitate ce a cauzat catastrofa, deși s-au vehiculat mai multe posibilități.

UPDATE  / Cercetările la fața locului în cazului incendiului de la Matei Balș au fost terminate, iar specialiștii de la INSEMEX Petroșani vor face expertiza tehnică pentru a stabili cauzele incendiului.

ADVERTISEMENT

Au fost audiate 33 de persoane, printre care cadre medicale, personal administrativ, rude ale victimelor și polițiști care au participat la intervenție.

De asemenea a fost finalizată procedura de stabilire a identității pacienților carbonizați.

“În cursul zilei de astăzi, procurorii criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi ofiţerii din cadrul DGPMB Serviciul Omoruri şi Serviciul Criminalistic au finalizat cercetarea la faţa locului la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”. Ca urmare a finalizării acestei activităţi, în cauză va fi dispusă efectuarea unei expertize tehnice de către INCD INSEMEX Petroşani, în vederea stabilirii cauzelor incendiului”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

“Până la acest moment în cauză au fost audiate 33 de persoane, respectiv cadre medicale, personal administrativ, agenţi de poliţie care au participat la intervenţia precum şi rude ale victimelor. La Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” sunt în curs de efectuare 12 expertize medico-legale cu privire la pacienţii decedaţi, in vederea stabilirii cu certitudine a cauzei morţii. Procedura de stabilire a identităţii pacienţilor carbonizaţi în urma incendiului a fost finalizată – prin compararea probelor ADN“, au completat procurorii.

Cercetările continuă în cazul incendiului de la Matei Balș. Polițiștii care au ajuns primii la fața locului, audiați și ei

Până acum au dat explicații în fața anchetatorilor personalul administrativ, cel medical dar și aparținătorii pacienților internați. Oamenii legii urmează să fie și ei audiați ca martori, astăzi, în acest caz.

ADVERTISEMENT

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar penal în rem, pentru ucidere din culpă. Între timp, numărul victimelor a ajuns la 12.

Trei oameni au murit înainte ca salvatorii să ajungă, iar un al patrulea nu a răspus manevreler de resuscitare. A cincea persoană decedată a fost găsită într-o baie, câteva ore mai târziu.

În Pavilionul 5, cel în care a izbucnit incendiul, erau internați 102 pacienți. Toți au fost transferați fie în alte clădiri ale spitalului, fie în alte instituții sanitare din Capitală. În total, 53 de pacienți au ajuns la alte spitale.

În zilele care au urmat au mai survenit și alte decese între pacienții mutați. Ultimul dintre ei este un bărbat de 89 de ani, decedat după ce a fost transferat la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Omul suferea de o formă severă a infecției cu SARS – CoV -2, iar anunțul morții acestuia a fost confirmat în cursul zilei de ieri de Ministerul Sănătății.

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care aparținătorii oamenilor care au avut de suferit în urma acestei tragedii vor primii un ajutor în valoare de 5000 de lei. Acest lucru este valabil atât pentru rudele celor care au decedat, cât și pentru persoanele care au fost rănite.

ADVERTISEMENT