News

Cercetările continuă la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Când va fi gata raportul specialiştilor de la INSEMEX Petroșani

Specialiștii INSEMEX continuă ancheta la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, alături de Corpul de Control al premierului și de Parchet.
04.10.2021 | 13:35
Cercetarile continua la Spitalul de Boli Infectioase Constanta Cand va fi gata raportul specialistilor de la INSEMEX Petrosani
Cercetările continuă la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Când va fi gata raportul specialiştilor de la INSEMEX Petroșani Sursa foto: Inquam foto, Costin Dinca
ADVERTISEMENT

Echipa formată din opt specialiști ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani continuă, luni, cercetările la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. Experții adună probe de la locul tragediei, respectiv Secția ATI a unității medicale unde a avut loc incendiul soldat cu decesul a șapte pacienți.

Cercetarea la faţa locului a început în cursul zilei de duminică, iar specialiștii INSEMEX  vor continua luni preluarea de probe. Activitatea celor de la INSEMEX se  desfășoară concomitent cu cea întreprinsă de Poliţia Criminalistică şi de Parchetul.  Toate aceste probe vor ajunge, ulterior, la sediul INSEMEX, din Petroşani, unde vor fi analizate în laboratoarele instituţiei.

ADVERTISEMENT

Se adună probe din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Specialiştii noştri vor indica probele care vor fi recoltate de către Poliţia Criminalistică şi apoi vor fi trimise la INSEMEX în vederea expertizării în laboratoarele de specialitate. Se ridică probe din zonele de interes relevante. De exemplu, locul de apariţie a unei potenţiale surse de iniţiere, de aprindere, locul apariţiei posibilelor scurgeri de gaze – respectiv oxigen, locul apariţiei focarului iniţial, instalaţiile de conducte tehnologice, de cabluri – în cazul instalaţiilor electrice, şi aşa mai departe”, a declarat, pentru agerpres.ro, directorul general al INSEMEX Petroşani, Artur Găman.

După ce toate probele adunate, precum și documentele necesare şi imaginile foto şi video de la locul incendiului, vor fi trimise de Poliţia Criminalistică la sediul INSEMEX Petroşani,  instituția, în urma analizării acestora, va întocmi un raport de expertiză tehnică, ce va fi înaintat Parchetului Constanţa. Raportul INSEMEX se preconizează a fi finalizat abia anul viitor, potrivit lui Artur Găman, directorul general al INSEMEX.

ADVERTISEMENT

Şapte pacienţi au decedat, vineri, 1 octombrie, în incendiul izbucnit la Secţia ATI COVID a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. După tragedie, toți cei 125 de  pacienți internați au fost evacuați și transferați. Potrivit procurorului de caz, Sadâc Zafer, se pare că cele șapte victime care și-au pierdut viața în incendiu, sunt femei și au decedat din pricina  intoxicației cu fum.

Prefectul de Constanța, Silviu Coșa, a declarat că 29 de pacienți au fost transferați la Spitalul Militar, șase dintre aceștia rămânând acolo, pentru că au forme severe spre grave ale bolii, iar 18 pacienți fiind transferați în spitalul modular, ce a fost activat. De asemenea, personalul medical al spitalului de Boli Infecțioase a fost relocat.

ADVERTISEMENT

Anchete paralele în urma incendiului din spital

După incendiu au fost deschise două anchete, menite să identifice cauza exactă a incendiului și, implicit, cine poartă vina declanșării acestei tragedii. De asemenea, rând pe rând, toți medicii  din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța sunt audiați de procurori.

În acest caz, în prezent, sunt în desfășurare două anchete, una a Corpului de control al Guvernului și una a procurorilor.

ADVERTISEMENT

La rândul său, prefectul judeţului Constanţa, Silviu-Iulian Coşa, a anunţat, sâmbătă, constituirea unei comisii care să efectueze o anchetă administrativă după incendiul de la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase. Prefectul a precizat că a iniţiat acest demers la solicitarea Corpului de control al premierului.

Am purces la înfiinţarea unei comisii de control în jurul corpului de control al Instituţiei Prefectului, alături de reprezentanţi din Direcţia de Sănătate Publică şi de jurişti din cadrul Instituţiei Prefectului, astfel încât să răspundem solicitării premierului, să facem la rândul nostru o anchetă administrativă privind circuitul documentelor şi modul în care s-a răspuns la tot ceea ce înseamnă solicitări şi măsuri legate de protecţia şi securitatea la incendiu în ceea ce priveşte instituţiile implicate în evenimentele tragice de ieri“, a declarat prefectul.

Clădirea spitalului din Constanţa, veche de 60 de ani

Procurorul de caz, Sadâc Zafer, a declarat că există mai multe ipoteze, dar cercetările continuă, pentru că este de cercetat o suprafață mare. “Pot spune că am făcut, deocamdată, o investigare la fața locului de cel mult 30%”, a declarat procurorul Sadâc Zafer.

Incendiul de vineri a curprins toate cele șapte saloane ale secției ATI, unde erau internați 10 pacienți. Trei bărbați, internați în secția care a luat foc, au reușit să se salveze.

Clădirea Spitalului de Boli Infecțioase, aflat în subordinea Primăriei, este veche de 60 de ani.

ADVERTISEMENT
Tags: