News

Cercetătorii anunță că se schimbă anotimpurile. Cât ar putea să dureze vara și iarna

13.03.2021 | 12:27
Cercetatorii anunta ca se schimba anotimpurile Cat ar putea sa dureze vara si iarna
ADVERTISEMENT

Schimbările climatice vor face vara să dureze 6 luni, iar iarna mai puțin de două luni până în anul 2100, conform unui anunț al oamenilor de știință.

Un nou studiu sugerează că încălzirea globală va schimba definitiv durata celor patru anotimpuri, astfel că verile de 6 luni vor deveni ceva obișnuit în emisfera nordică, până în anul 2100.

ADVERTISEMENT

Potrivit Live Science, iernile vor dura mai puțin de două luni pe an. Deși pentru amatorii de vreme caldă aceasta poate părea o veste bună, în realitate acest scenariu prezintă „riscuri extrem de crescute pentru umanitate”.

Încălzirea globală face verile lungi de 6 luni

Schimbările climatice vor avea un impact dur asupra lumii, vor perturba agricultura și comportamentul animalelor și vor crește frecvența valurilor de căldură, a furtuniilor și a incendiilor.

ADVERTISEMENT

„Tânțarii tropicali care poartă virusuri sunt susceptibili să se extindă spre nord și să producă focare în timpul verilor mai lungi și mai calde”, au scris cercetătorii în studiul publicat în revista Geophysical Research Letters.

Cercetătorii au analizat datele istorice zilnice ale temperaturii din anul 1952 până în 2011 și au analizat modul în care s-a schimbat debutul anotimpurilor de la an la an.

ADVERTISEMENT

Concluzia e următoarea: vara s-a prelungit de la 78 de zile la 95 de zile între 1952 și 2011, în timp ce iarna a scăzut de la 76 de zile la 73 de zile. Anotimpurile de tranziție s-au micșorat, iar primăvara a fost scurtată de la 124 de zile la 115, în timp ce toamna are 82 de zile, față de 87. Mai mult, temperaturile medii s-au schimbat, vara și iarna devenind mai calde.

Scenariul s-ar putea schimba dacă se vor face eforturi considerabile pentru a atenua încălzirea globală, însă momentan cercetătorii iau în considerare scenariul în care omenirea nu face niciun efort în acest sens.

ADVERTISEMENT
Tags: