Sport
Betano Left
Betano Right
Betano TOP

Cercetător român din Germania, prezent la România – Ucraina! „Din nefericire nu cred ca avem șanse să câștigăm mai mult de un meci”

FANATIK a vorbit cu românii aflați la Munchen pentru Campionatul European, unde România debutează luni, de la ora 16:00, cu Ucraina.
17.06.2024 | 07:45
Cercetator roman din Germania prezent la Romania  Ucraina Din nefericire nu cred ca avem sanse sa castigam mai mult de un meci
Cercetător român din Germania, prezent la România - Ucraina! // Foto Sportpictures
ADVERTISEMENT

România debutează luni cu Ucraina la EURO 2024, în München de la ora 16:00. Zeci de mii de români vor încuraja naționala lui Edward Iordănescu pentru a câștiga meciul de debut al turneului final.

Cercetător român din Germania, prezent la România – Ucraina! „Din nefericire nu cred ca avem șanse să câștigăm mai mult de un meci”

Leona locuiește de trei ani în Germania, s-a mutat după finalizarea studiilor universitate, iar în prezent stă în München. Este doctorandă în biochimie la Institutul Max Planck și un cercetător aflat la începutul carierei în acest domeniu fascinant.

ADVERTISEMENT

– Care au fost motivele pentru care ai plecat din România?
– Domeniul cercetării biomedicale, ca multe alte domenii din România, este subfinanțat. Pentru a mă forma ca cercetător am nevoie de materiale, echipamente, participări la conferințe și mai ales de posibilitatea de a greși. Acasă, toate cele de mai sus veneau cu multe frustrări și compromisuri. În Germania am găsit mult mai multe oportunități, resurse adecvate și o mașinărie bine pusă la punct pentru a educa viitorul cercetării, dar și multe provocări.

– Care loc este acum “acasă” și de ce?
– Uneori mă amuză cât de des folosesc acest cuvânt deși simt cumva o presiune din partea celora care mă aud că ar trebui să reprezinte mai mult pentru mine. Uzual, acasă este locul unde dorm la finalul zilei – de multe ori în camera închiriată din apartamentul din München, alteori canapeaua prietenilor mei din Köln sau patul din camera de hostel. În sens general, acasă nu mai e de multă vreme o locație geografică (Brașov sau București), ci mai degrabă sentimentul pe care îl am atunci când sunt oriunde în lume alături de familie sau prieteni apropiați.

ADVERTISEMENT

– Care este legătura pe care o ai cu comunitatea românească din München/Germania?
– Am venit în Germania și pentru a interacționa cu alte culturi și a lucra într-un context internațional, prin urmare nu m-am străduit prea mult să cunosc comunitatea românească din München. Cu toate astea, mă bucur că prin intermediul comunității științifice am reușit să cunosc un grup de românce cu aceeași mentalitate cu care îmi face foarte mare plăcere să-mi petrec timpul.

„Ne vom întâlni cu ceilalți români la bere!”

– Să vorbim despre fotbal. Știu că ai bilet la meciul România – Ucraina. De ce ai ales să mergi la meci? Ce reprezintă acest moment pentru tine?
– Un răspuns sincer ar fi că eu consider meciul România – Ucraina drept o oportunitate unică în viață să văd echipa națională jucând un meci pe Allianz Arena. Mă umple de bucurie faptul că voi putea vedea drapelul României fluturat în tribună, că voi auzi comentarii în limba germană la adresa jocului echipei noastre și că pot face galerie alături de prietenii mei, mulți călătorind în München special pentru acest eveniment.

ADVERTISEMENT

– Plănuiești să te întâlnești cu alți români cu această ocazie?
– Cu siguranță ne vom întâlni în număr mare înainte și după primul meci. Cel mai probabil la bere, activitatea favorită de petrecere a timpului liber în Bavaria. Plănuiesc să urmăresc celelalte două meciuri alături de colegii de muncă sau grupul meu de prieteni din toată lumea. Nu cred ca voi merge in fan zone văzând cât de aglomerat este după meciul de deschidere al campionatului european.

– Crezi că odată cu ocazia acestui campionat european vei discuta mai mult despre faptul că ești româncă alături de colegii din laborator? Cât este de internațională echipa din care faci parte?
– În laboratorul în care îmi desfășor activitatea sportul este un subiect foarte important care adună oamenii. Lucrez într-o echipă internațională alături de germani, italieni, polonezi, bulgari, ucrainieni, chinezi, japonezi, columbieni, argentinieni și de multe ori la finalul unei săptămâni dificile ne întâlnim la bere și discutăm spontan ultimele meciuri de fotbal sau rezultatele de la diverse competiții sportive. Discuțiile începute astfel ajung deseori la diferențe culturale, bune practici, diferențe sistemice. De exemplu, foarte mulți colegi au fost plăcut surprinși și interesați de activitățile extracurriculare pe care elevii de liceu din România le desfășoară, spunând că nu este și cazul lor sau al copiilor lor. Ajungem tot la vorba motto-ului european: “unitate în diversitate”.

ADVERTISEMENT

”Îmi voi picta tricolorul pe față”

– Pe stradă numeroși fani din toată Europa își vor atașa identitatea națională. Cum vei participa la asta?
– Voi participa în mod discret, îmi voi picta tricolorul pe față și poate voi purta o ghirlandă tricoloră la gât în timpul meciurilor. În afară de magazinul naționalei din Aeroportul Otopeni care e preocupat să vândă logouri dacice inscripționate pe magneți, nici nu știu unde aș putea achiziționa articole relevante pentru afișarea identității mele.

– În mod realist, cât de departe poate ajunge naționala României la acest EURO?
– Poate prea multe experimente eșuate în laborator mi-au schimbat perspectiva asupra vieții, dar din nefericire nu cred ca avem șanse să câștigăm mai mult de un meci în grupe (poate cel cu Slovacia), dar nu cred că vom ajunge în optimi.

 

ADVERTISEMENT
1,25 este cota BETANO pentru „X2” la Ucraina - România
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă...
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă soţia fundaşului naţionalei
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Plaja perfectă, cu apusuri tulburătoare. Fenomen unic în lume
Plaja perfectă, cu apusuri tulburătoare. Fenomen unic în lume
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc...
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc astăzi despre el