ADVERTISEMENT
News

Cercetătorii au creat un procesor unic. Își schimbă structura o dată la câteva secunde și nu poate fi spart

Morpheus este un procesor care își schimbă structura la fiecare câteva secunde și pe care hackerii nu-l pot sparge.
Autor: George Stanciu | 25.05.2021 | 16:26
Cercetătorii au creat un procesor unic. Își schimbă structura o dată la câteva secunde și nu poate fi spart
Cercetătorii au creat un procesor unic. Își schimbă structura o dată la câteva secunde și nu poate fi spart. Sursa foto: Dimitrios Gkorilas, pixabay.com.

Securitatea sistemelor de calcul este un aspect foarte important în ceea ce privește calculatoarele. Pe măsură ce atacurile împotriva acestora devin din ce în ce mai versatile și mai puternice, e nevoie și de sisteme noi, care să impună noi standarde în materie de siguranță.

ADVERTISEMENT

Un nou procesor de calculator, creat de către cercetătorii de la University of Michigan, ar putea deveni noul etalon în ceea ce privește securitatea la atacuri cibernetice.

Morpheus este numele noului procesor, ales sugestiv, iar principiul de funcționare este unul complet aparte. Procesorul își schimbă constant microarhitectura pentru a împiedica tentativele de hacking. Cu alte cuvinte, acesta se transformă într-un nou calculator la fiecare câteva secunde.

Fiecare procesor are o arhitectură, adică un set de reguli și instrucțiuni pe care programele trebuie să le urmeze întocmai, pentru o funcționare corectă. Nu toate procesoarele sunt la fel, iar aici intervine microarhitectura.

ADVERTISEMENT

Aceasta determină modul în care un procesor își implementează arhitectura: dacă la exterior două procesoare pot fi identice, datorită microarhitecturii, acestea se pot comporta foarte diferit la interior.

Deoarece Morpheus își schimbă constant microarhitectura, hackerii care vor să spargă procesorul se confruntă cu un puzzle infinit, care nu poate fi rezolvat, sau cel puțin nu cu tehnologia actuală.

DARPA, sponsorul principal al procesorului imbatabil

Agenția americană DARPA, care are rolul de a dezvolta noi tehnologii pentru forțele armate, se află în spatele acestui proiect, notează reviewgeek.com.

ADVERTISEMENT

Agenția a oferit finanțare pentru dezvoltarea procesorului, dar și pentru tentativele ulterioare de spargere a acestuia. Pentru moment, însă, Morpheus este de neclintit în fața metodelor curente de hacking.

Având în vedere implicarea DARPA în acest proiect, este foarte probabil ca noul procesor să ajungă să fie folosit în diverse instituții guvernamentale și facilități de apărare. Vor mai trece, cu siguranță, mulți ani până când calculatoarele pentru uz personal vor avea acces la o astfel de tehnologie.

ADVERTISEMENT

Foarte probabil, însă, ca viitorul să ne aducă astfel de procesoare pe calculatoare. DARPA s-a implicat, de-a lungul deceniilor, în mai multe sisteme destinate inițial armatei și ulterior ajunse o piatră de temelie a societății contemporane.

Cele mai reprezentative exemple sunt sistemul GPS și Internetul, două tehnologii de care nu ne-am mai putea despărți în ziua de azi.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT