Life

Cercetătorii au făcut o descoperire importantă în Antarctica. Ce au găsit sub stratul de gheață

Descoperire importantă în Antarctica. Ce au găsit oamenii de știință sub stratul de gheață. Datează de zeci de milioane de ani.
23.06.2024 | 12:09
Cercetatorii au facut o descoperire importanta in Antarctica Ce au gasit sub stratul de gheata
Ce au descoperit cercetătorii sub stratul de gheață din Antarctica. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au făcut o descoperire importantă în Antarctica, sub stratul de gheață. Acest lucru a ajutat la clarificarea unor date privind schimbările climatice.

Descoperire importantă în Antarctica. Ce au găsit cercetătorii sub stratul de gheață

Geologii din vestul Antarcticii au făcut o descoperire neașteptată. Mai exact, aceștia au descoperit rămășițele unui sistem fluvial masiv, întins pe mai bine de 1.000 de kilometri.

ADVERTISEMENT

În urmă cu aproximativ 34 – 44 de milioane de ani, în perioada Eocenului mediu-final, Pământul a experimentat o schimbare considerabilă în atmosferă, după cum arată un studiu recent, publicat în jurnalul Science Advances.

Transformarea a provocat o răcire globală, precum și la formarea ghețarilor pe o planetă care, până la acel moment, nu a trecut prin “faze glaciare”.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au decis investigarea rocilor sedimentare din zonă. În acest fel, au încercat să înțeleagă mai bine acest eveniment climatic major din Antarctica.

În aceste roci se află informații importante privind mediile din trecut. Acestea i-au ajutat pe cercetători să-și dea seama de modul în care planeta a răspuns la schimbările climatice.

ADVERTISEMENT

O echipă de cercetători, inclusiv coautorul Johann Klages, a pornit, în 2017, într-o expediție în Antarctica de Vest, la bordul navei de cercetare Polarstern.

Echipa a utilizat echipamente avansate de forare și a colectat carote de pe fundul mării. Cercetătorii au extras sedimente stratificate din mai multe perioade de timp.

ADVERTISEMENT

Ulterior, sedimentele au fost analizate. Oamenii de știință au descoperit, apoi, că straturile inferioare, care datează de acum 85 de milioane de ani, conțin fosile provenite dintr-un mediu de pădure tropicală temperată.

Straturile superioare datează de acum 30 – 40 de milioane de ani, iar acestea i-au ajutat pe cercetători să afle de existența unui sistem fluvial masiv, care a traversat, cu mai mult timp în urmă, Antarctica, potrivit Live Science, citat de dcnews.ro.

De de descoperirea este atât de importantă

S-a efectuat analiza biomarkerilor lipidici, iar oamenii de știință au descoperit, în acest fel, molecule distincte, asociate cu cianobacteriile din apa dulce. Acest lucru a confirmat, astfel, existența sistemului fluvial antic.

Granulele sedimentare au fost urmărite de către cercetători până la o zonă salină din Munții Transantarctici, aflată la o distanță de aproximativ 1.500 de kilometri. Se credea că râul își avea originea acolo, înainte de a se vărsa în Marea Amundsen.

Cu ajutorul acestei descoperiri, cercetătorii au putut afla informații importante în legătură cu condițiile climatice din trecutul planetei. Descoperirea este utilă pentru modele de predicție privind schimbările climatice din viitor.

ADVERTISEMENT
Tags: