Recent, cercetătorii au reușit să rezolve un mister vechi de 50 de ani în legătură cu o gaură imensă apărută în gheața din Antarctica. Aceasta apare în același loc, iar oamenii de știință au descoperit motivul pentru care s-a format.
Cercetătorii au aflat ce s-a întâmplat în cazul găurii de mari dimensiuni aflată în gheața din Antarctica. Gaura a fost observată pentru prima dată în 1974 și 1976 în Marea Weddell din Antarctica.
De când a fost văzută, gaura, denumită Maud Rise polynya, a reapărut rapid și intermitent. Chiar dacă se formează în același loc, gaura are dimensiuni diferite de fiecare dată. Timp de mai mulți ani, fenomenul nu a avut loc.
Oamenii de știință au avut numeroase întrebări privind condițiile exacte care erau necesare pentru a se forma această gaură. În anii 2016 și 2017, a apărut o gaură foarte mare, de 80.000 de kilometri pătrați.
Aceasta a rămas la fel vreme de câteva săptămâni, în ambele ierni. Astfel, cercetătorii au putut studia fenomenul cu mai multă atenție. Aceștia au scris în revista Science Advances informații despre descoperire.
“2017 a fost prima dată când am avut o gaură atât de mare și care a ținut atât de mult timp în Marea Weddell din anii 1970 încoace”, a transmis Aditya Narayanan, autorul principal al studiului și cercetător la Universitatea Southampton din Anglia, notează click.ro.
Atunci când vara devine iarnă în Antarctica, gheața marină este extinsă de la aproximativ 3 milioane de kilometri pătrați la 18 milioane. Aceasta acoperă 4% din suprafața planetei.
Găurile din gheață, care se numesc polynyas, sunt formate atunci când plăcile sunt împinse în afară de vânturile puternice din interior. Vântul rece îngheață mai multă apă de mare în interiorul acestora și adaugă mai multe bucăți stratului de gheață.
În oceanul deschis și departe de aceste vânturi, acolo unde se formează Maud Rise, este mai puțin probabil să se dezvolte găuri în gheața marină. Din acest motiv, cercetătorii s-au întrebat cum s-a produs formarea Maud Rise.
Cercetătorii au analizat datele de la sateliți, precum și observațiile făcute de alți oameni de știință de-a lungul timpului. În 2016 și 2017, curentul oceanic circular al Mării Weddell, care se numește Weddell Gyre, a fost mai puternic, comparativ cu alți ani.
Acesta a ajutat curenții subacvatici să aducă mai aproape de suprafață sarea și căldura. Gaura se află aproape de muntele subacvatic Maud Rise.
Descoperirea oamenilor de știință este importantă pentru a înțelege Antarctica și ce impact are aceasta asupra oceanului global, după cum au transmis cercetătorii.
Vânturile de pe cel mai sudic continent sunt mai puternice, iar astfel de găuri pot apărea și în viitor. Coasta Antarcticii este vitală pentru a regla climatul regional de pe planetă, întrucât 40% din apele oceanului global au originea în aceasta, potrivit Live Science.