News

Cercetătorii australieni au început să testeze două potenţiale vaccinuri împotriva coronavirusului. OMS și-a dat acceptul

02.04.2020 | 10:05
Cercetatorii australieni au inceput sa testeze doua potentiale vaccinuri impotriva coronavirusului OMS sia dat acceptul
ADVERTISEMENT

Cercetătorii australieni au început să testeze două potenţiale vaccinuri împotriva noului tip de coronavirus și vor evalua dacă reprezintă un risc pentru oameni.

Cercetătorii australieni au început să testeze două potenţiale vaccinuri împotriva coronavirusului

Conform BBC, cercetătorii australieni vor testa cele două vaccinuri împotriva coronavirusului pentru a vedea dacă sunt eficiente. Ei au obținut permisiunea Organizației Mondiale a Sănătății să înceapă testele pe animale.

ADVERTISEMENT

Şi alţi cercetători din lume lucrează la realizarea unor vaccinuri împotriva coronavirusului, însă Organizaţia Australiană pentru Cercetări Ştiinţifice şi Indistriale (CSIRO) susţine că testele sale vor fi primele preclinice cuprinzătoare ale vaccinurilor care să fie folosite pe un model animal.

Oamenii de știință spun că rapiditatea şi nivelul cooperării globale care a făcut posibil acest nivel au fost fără precedent. ”În mod normal, durează unul până la doi ani să ajungem la acest nivel şi noi am scurtat acest interval, perioada fiind de aproximativ două luni”, a spus Rob Grenfell, cercetător în cadrul CSIRO.

ADVERTISEMENT

Primele rezultate ale testelor ar putea fi anunțate în iunie

În ultimele zile, echipa CSIRO a folosit vaccinuri asupra unor dihori, mamifere mici despre care s-a constatat că se infectează cu Sars-Cov-2 în acelaşi mod ca oamenii. Sars-Cov-2 este virusul care provoacă boala COVID-19. În întreaga lume cercetătorii lucrează la cel puţin 20 de vaccinuri.

CSIRO testează două opţiuni produse de Universitatea Oxford şi compania americană Inovio Pharmaceutical și selectate de un consorţiu global care supervizează majoritatea cercetărilor, Coaliţia pentru Inovaţii în Domeniul Pregătirii pentru Epidemii.

ADVERTISEMENT

Una dintre opţiuni este un vaccin vector, care foloseşte un virus slăbit pentru a introduce proteine ale coronavirusului către sistemul imunitar şi a stimula un răspuns. ”Acestea nu se pot multiplica, astfel că nu există posibilitatea să te îmbolnăveşti cu acest vaccin”, a afirmat profesorul Trevor Drew, directorul Laboratorului Australian pentru Sănătatea Animalelor.

Drew a descris celălalt vaccin, realizat de Inovio, drept ”diferit, dar captivant”. Acesta este conceput să codifice anumite proteine ale coronavirusului în sistemul imunitar, determinând celulele organismului să genereze acele proteine înainte ca sistemul imunitar să reacţioneze la ele.

ADVERTISEMENT

Primele rezultate ale testării vaccinurilor pe animale ar putea fi anunţate în iunie. Dacă vor fi un succes, atunci s-ar putea trece la testele clinice, care s-ar putea realiza în laboratoare în altă parte. Din acel moment, cursa pentru ca vaccinurile să ajungă pe piaţă s-ar putea accelera, însă experţii avertizează că tot va dura cel puţin 18 luni pentru realizarea tuturor testelor şi îndeplinirea standardelor.

Bulgărele coronavirus se rostogolește la vale mai repede decât anticipau specialiștii. Cu toate că vârful epidemiei e așteptat de Paște, este o chestiune de ore până când numărul oficial al celor infectați va atinge 1 milion. Vorbind despre numărul deceselor, acesta se apropie cu pași repezi de 50.000.

ADVERTISEMENT