News

Cercetătorii austrieci au creat o pastilă care împiedică răspândirea coronavirusului

12.01.2021 | 13:37
Cercetatorii austrieci au creat o pastila care impiedica raspandirea coronavirusului
ADVERTISEMENT

În paralel cu campaniile de vaccinare demarate de autorități, cercetătorii din întreaga lume se zbat să descopere cele mai bune metode prin care să stopeze răspândirea virusului SARS-CoV-2. Austriecii, de pildă, vin cu o propunere inedită: pastila care, odată administrată, va împiedica persoana infectată să-i contamineze pe cei din jurul ei.

Având la bază un principiu cunoscut, deja utilizat în tratamentul anti-coagulant, aceasta se dizolvă în gură și acționează, cu alte cuvinte, ca o capcană întinsă agentului patogen. Produsul se află, deocamdată, în faza de testare, așa că vom avea de așteptat până să aflăm cu exactitate cât durează protecția pe care o oferă și cantitatea de ingredient activ pe care trebuie să o conțină o tabletă.

ADVERTISEMENT

În cel mai optimist scenariu, medicamentul creat de cercetătorii din cadrul Universității din Graz ar putea fi disponibil peste 6 luni. Trebuie spus, însă, că el nu va înlocui vaccinarea, întrucât se administrează doar persoanelor infectate.

Cercetătorii austrieci au creat o pastilă care împiedică răspândirea virusului SARS-CoV-2

Virusul are nevoie de două puncte de sprijin pentru a invada un organism. Pe de o parte, receptorul ACE2, clasic, iar pe de altă parte acesta are nevoie de încă unul, numit co-receptor.

ADVERTISEMENT

Noi venim şi i-l propunem virusului într-o formă solubilă, virusul îl primește, este înconjurat de co-receptor, apoi crede că a ajuns la punctul de sprijin corect, nu mai pătrunde și astfel își pierde capacitatea de infectare”, a explicat cercetătorul Andreas Kungl.

Marea Britanie testează un spray nazal care promite să împiedice răspândirea noului coronavirus în plămâni

În altă ordine de idei, Marea Britanie a dat deja startul studiilor clinice pentru noul spray nazal anti-Covid pe bază de oxid nitric, un compus chimic ce s-a dovedit eficient în rezistența la infecții virale. Produsul a fost dezvoltat de SaNOtize Research and Development Corp și promite să ucidă virusul în căile respiratorii superioare ale nasului, împiedicându-l astfel să se răspândească în plămâni.

ADVERTISEMENT

Utilizarea sa în diferite puncte de-a lungul zilei va duce, potrivit reprezentantului companiei ce își are sediul în Vancouver, Canada, la curățarea acestei zone respiratorii superioare vitale. Pe măsură ce ratele de infecție continuă să crească în Marea Britanie, „acest tratament simplu ne va ajuta să reluăm ceva care se apropie de viața socială normală”, susține Rob Wilson, fost deputat al Partidului Conservator care supraveghează procesul din Marea Britanie pentru SaNOtize.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că noul coronavirus se transmite prin picături aeriene către membranele mucoase din nas, unde este reprodus în timpul unei perioade de incubație de trei zile, afectând celulele mucoasei nazale, iar apoi ajunge în tractul respirator inferior.

ADVERTISEMENT

Toată lumea crede doar că contractezi virusul, acesta îți intră în plămâni și mori, dar este o progresie. Mai întâi ești expus la el, virusul încearcă să se atașeze de celulele din nas și durează ceva timp până se incubează și se înmulțește în celulele nazale pentru câteva zile și apoi virusul trece la plămâni”, a explicat Dr. Chris Miller, șef și co-fondator al SaNOtize.

ADVERTISEMENT