News

Cercetătorii britanici îi contrazic pe politicieni, care promit 30 de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus în toamnă: „Nu există nicio garanție”

18.05.2020 | 17:58
Cercetatorii britanici ii contrazic pe politicieni care promit 30 de milioane de doze de vaccin anticoronavirus in toamna Nu exista nicio garantie
ADVERTISEMENT

Un expert angajat al Colegiului Imperial din Londra nu crede că un vaccin anti-coronavirus va fi dezvoltat în 2020 și îi roagă pe cetățeni să nu creadă în promisiunile guvernanților care au promis 30 de milioane de doze „gata în următoarele luni”.

Oamenii de știință nu cred că un vaccin va fi gata în 2020

Colegiul Imperial din Londra și Universitatea Oxford speră să dezvolte un vaccin, însă e puțin probabil ca acest lucru să se întâmple până în toamnă, cu toate că politicienii britanici au promis populației „30 de milioane de doze de vaccin” în următoarele luni.

ADVERTISEMENT

Profesorul Robin Shattock a desființat teoria politicienilor care vor ca vaccinul să fie gata în septembrie, conform Daily Mail.

Secretarul de stat Alok Sharma a anunțat populația că până în septembrie vor fi gata 30 de milioane de doze de vaccin, însă experții neagă cu vehemență această informație.

ADVERTISEMENT

„E important ca oamenii să nu-și facă speranțe deșarte. Vaccinul nu e după colț. În lume sunt peste 100 de tentative de vaccin, în cel mai optimist scenariu vom avea un vaccin anul viitor”, a explicat Shattock.

Jurnaliștii de la BBC au remarcat că entuziasmul politicienilor poate să pară nejustificat, în condițiile în care există tot mai multe voci care spun că un vaccin nu va fi dezvoltat niciodată.

ADVERTISEMENT

„Avem un parteneriat cu compania AstraZeneca pentru a produce numărul necesar de doze, însă cel mai complicat e să avem un vaccin care funcționează. Aici vorbim despre numere, avem nevoie de timp ca să știm că vaccinul va funcționa. Ca un paradox, în măsura în care reducem numărul de îmbolnăviri din Marea Britanie, cu atât mai greu e să ne dăm seama dacă vaccinul e util”, a explicat savantul.

Nu avem nicio certitudine, nicio garanție, s-ar putea să dureze mai mult decât am crede. Vorbim aici despre o soluție pentru Marea Britanie care să fie gata, probabil anul viitor. Despre un vaccin la nivel mondial nu putem să vorbim, e cu totul altă poveste. Va dura și mai mult!”, a avertizat expertul.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii cred că vor exista mai multe vaccinuri, pentru că noul coronavirus nu e „complicat”

Oamenii de știință britanici avertizează că va fi aproape imposibil să dezvolți miliarde de doze pentru a imuniza toată populația.

Cu toate acestea, profesorul de Colegiul Imperial e optimist că omenirea va avea parte de un vaccin în viitor: „Comparativ cu alte virusuri, Covid-19 nu e atât de complicat. Sunt șanse să avem chiar mai multe vaccinuri utile”.

Guvernanții britanici au dat asigurări că, în contextul în care un vaccin ar fi dezvoltat de către Oxford sau Colegiul Imperial, întâietate la vaccinare ar avea britanicii și nimeni altcineva. Guvernul britanic a promis peste 100 de milioane de euro cercetătorilor pentru a accelera procesul dezvoltării unui vaccin.

ADVERTISEMENT