News

Cercetătorii britanici vor combina vaccinul AstraZeneca cu serul Pfizer. Care e scopul experimentului

04.02.2021 | 16:59
ADVERTISEMENT

Cercetătorii vor încerca să combine vaccinul Pfizer cu cel AstraZeneca, pentru a vedea ce se întămplă dacă aceste două vaccinuri sunt combinate la un pacient.

Rezultatele unui prim studiu mondial care va combina aceste două seruri sunt așteptate în vara lui 2021, în speranța că vor fi descoperite noi metode de a pune capăt pandemiei de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Studiul ca compara efectul administrării unei doze de vaccin AstraZeneca/Oxford urmat câteva săptămâni mai târziu de Pfizer, sau invers.

Vaccinul Pfizer cu AstraZeneca va fi combinat într-un experiment

Peste 800 de voluntari cu vârsta de peste 50 de ani vor fi recrutați pentru acest studiu, conform Mediafax. Intervalul dintre dozele administrate va fi de patru sau 12 săptămâni pentru a testa dacă este oferită imunitate mai mult timp.

ADVERTISEMENT

„Căutăm să derulăm procesul luna aceasta și apoi vom începe să obținem rezultate, probabil în iunie sau iulie, analizând nivelul anticorpilor”, a declarat profesorul Matthew Snape, vaccinolog la Universitatea Oxford și membru al echipei de vaccinuri Oxford.

Studiul va fi condus de National Immunization Schedule Evaluation Consortium (NISEC) și va fi realizat în opt centre spitalicești din Anglia. Voluntarii vor fi recrutați în următoarele 3 săptămâni prin Registrul de cercetare a vaccinului anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii vor efectua teste periodice de sânge pentru a evalua nivelul de anticorpi și celule T din organismul subiecților, care ajută la eliminarea infecțiilor și acționează ca o memorie imună.

Oamenii de știință iau în considerare faptul că vaccinuri suplimentare ar putea fi adăugate la amestec după ce vor fi aprobate de autoritatea medicală de reglementare, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Dacă arătăm că aceste vaccinuri pot fi utilizare în mod interschimbabil, va crește considerabil flexibilitatea distribuirii lor și ar putea oferi indicii cu privire la modul de creștere a protecției împotriva noilor tulpini de virus”, a declarat profesorul Matthew Snape.

„Acesta e un studiu clinic extrem de important, care ne va oferi dovezi mai importante privind siguranța acestor vaccinuri atunci când sunt utilizare în moduri diferite”, a punctat și Nadhim Zahawi, ministrul britanic pentru implementarea vaccinului Covid-19.

ADVERTISEMENT
Tags: