ADVERTISEMENT
News

Cercetătorii din SUA: Virusul COVID-19 a suferit mutații și este mai greu de controlat. Cât de letală este noua tulpină

Autor: Robert Cristea | 25.09.2020 | 18:32

Veste îngrijorătoare dată de cercetătorii din SUA care consideră că virusul COVID-19 a suferit mutații și este mai contagios. Experții avertizează că virusul s-ar putea adapta la măsurile de protecție, iar masca și distanțarea ar putea deveni ineficiente.

ADVERTISEMENT

Studiul a fost făcut de experții din Houston. Aceștia au analizat peste 5.000 de secvențe de coronavirus. Au tras concluzia că o tulpină D614G este acum dominantă în SUA, fiind responsabilă pentru 99,9% din cazurile studiate.

Această tulpină a devenit mai contagioasă în urma unei mutații apărute în structura învelișului proteic al virusului, iar acest lucru face virusul ”mai greu de controlat”, a precizat David Morens, virolog la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din America.

ADVERTISEMENT

COVID-19 a suferit mutații. Virusul a devenit mai contagios

„Purtarea măștilor, spălarea mâinilor, toate acestea sunt sunt bariere în calea transmiterii virusului, dar pe măsură ce virusul devine mai contagios, statistic devine mai eficient în ocolirea acestor bariere”, a declarat David Morens, virolog de la NIAID.

America are peste 7 milioane de infectări de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore au fost raportate peste 45.000 de cazuri, iar totalul deceselor a ajuns la 207.538.

Unul dintre autorii studiului crede că mutația D614G a devenit dominantă în Houston și în alte regiuni din America, pentru că s-a adaptat transmiterii interumane.

ADVERTISEMENT

Există și o veste bună. Chiar dacă se transmite mai ușor, cercetătorii precizează că această tulpină nu este mai letală.

În timpul primului val al pandemiei, în luna martie, 71% din infectările apărute în Houston au fost provocate de tulpina D614G. Conform noilor studii, această tulpină e prezentă acum în 99,99% dintre cazuri. Un studiu asemănător a fost desfășurat în Marea Britanie. Concluzia a fost că frecvența tulpinii D614G este tot mai mare și a devenit dominantă în Europa, SUA, Canada și Australia.

ADVERTISEMENT

”Fiecare mutație a virusului este ca o aruncare a zarurilor. Nu știi ce noroc ai și cât de grave pot fi consecințele următoarei schimbări,” a declarat James Musser de la Spitalul din Houston.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!