News

Cercetătorii vor să reînghețe Oceanul Arctic. Ce riscuri există: „Pot apărea consecinţe grave neprevăzute”

Mai mulți cercetători și antreprenori britanici vor să reînghețe Oceanul Arctic. Metoda stârnește îngrijorarea oamenilor de știință.
13.12.2024 | 00:38
Cercetatorii vor sa reinghete Oceanul Arctic Ce riscuri exista Pot aparea consecinte grave neprevazute
Cercetătorii vor să reînghețe Oceanul Arctic. Foto Freepik
ADVERTISEMENT

Mai mulți cercetători și antreprenori britanici vor să reînghețe Oceanul Arctic printr-o metodă ce stârnește îngrijorarea oamenilor de știință. Ce riscuri există în spatele experimentului?

Cum vor cercetătorii să reînghețe Oceanul Arctic

Planul pus la cale de grupul de cercetători din cadrul proiectului britanic Real Ice are loc în Arctica canadiană. Mai exact, aceștia vor să crească și să refacă gheața marina arctică utilizând o metodă controversată.

ADVERTISEMENT

Aceștia vor să pompeze apa de mare de la mare adâncime la suprafață, în acest fel lăsând-o să înghețe, potrivit CNN. Prin această metodă, cercetătorii vor să încetinească sau chiar să inverseze pierderea gheții pe timpul verii.

Concret, echipa de cercetători își propune să îngroașe gheața pe mai mult de 100.000 de kilometri pătrați în Arctica. Ei speră ca astfel să ajute la rezolvarea crizei climatice.

ADVERTISEMENT

Mai exact, grupul Real Ice face găuri prin gheața marină utilizând pompe electrice submersibile. Însă, metodele îndrăznețe la care apelează Real Ice sunt criticate de mulți dintre oamenii de știință și experți.

Aceștia spun că experimentul este riscant din punct de vedere ecologic. În plus, unii dintre ei susțin că ar fi o încercare de „distragere a atenţiei de la abordarea cauzei principale a schimbărilor climatice: combustibilii fosili”.

ADVERTISEMENT

Când au început primele teste

Pe de altă parte, reprezentanții Real Ice susțin că experimentul reprezintă „o ultimă șansă” de a salva și proteja un ecosistem ce este pe cale să dispară. „Planul Real Ice de protejare a acestui peisaj oceanic îngheţat presupune introducerea unor pompe submersibile, acţionate electric, sub gheaţă, pentru a pompa apă de mare la suprafaţă.

Apa îngheaţă în timp ce se întinde pe gheaţă ca o baltă uriaşă, creând un strat suplimentar de gheaţă. Procesul îndepărtează, de asemenea, zăpada din partea superioară a gheţii, lipsind-o de stratul izolator şi declanşând o creştere suplimentară pe partea inferioară a gheţii marine”, a spus Andrea Ceccolini, copreşedinte executiv al Real Ice, potrivit sursei citate, arată News.ro.

ADVERTISEMENT

Testele de teren în Arctica au durat aproape doi ani, primele având loc în Alaska. În ianuarie 2024 au început testele în Cambridge Bay din Canada, fiind acoperită o suprafață de circa 4.000 de metri pătraţi de gheaţă.

Rezultatul l-a reprezentat adăugarea a circa 20 de centimetri de grosime suplimentară între ianuarie şi mai, comparativ cu zona de control. Următoarele teste au început în luna noiembrie a acestui an.

„Ei vor reveni în noul an şi din nou în luna mai pentru a măsura câtă gheaţă a fost creată. Pe baza rezultatelor anterioare, se aşteaptă la o creştere a gheţii între 40 şi 80 de centimetri”, a adăugat Ceccolini.

„Astfel de intervenţii sunt îndoielnice din punct de vedere moral”

Însă, mai mulți oameni de știință se declară îngrijorați cu privire la acest experiment, susținând că există „posibilitatea unor consecinţe grave neprevăzute”. Aceștia au vorbit și despre impactul asupra mediului al „unui nivel fără precedent al prezenţei umane” în Arctica.

„Astfel de intervenţii sunt îndoielnice din punct de vedere moral în cel mai bun caz şi, în cel mai rău, iresponsabile din punct de vedere etic”, a transmis Liz Bagshaw, profesor în domeniul schimbărilor mediului polar la Universitatea din Bristol.

 

ADVERTISEMENT
Tags: