News

Cercetătorul Octavian Jurma consideră că şcolile nu s-au redeschis în siguranţă: “Aruncă benzină pe focul mocnit al pandemiei”

11.02.2021 | 19:25
Cercetatorul Octavian Jurma considera ca scolile nu sau redeschis in siguranta Arunca benzina pe focul mocnit al pandemiei
ADVERTISEMENT

Cercetătorul Octavian Jurma consideră că şcolile nu s-au redeschis în siguranţă. El a precizat că relaxarea restricțiilor înainte de reluarea activității în instituțiile de învățământ a dus la apariția multor cazuri de infectare în rândul elevilor și al angajaților din respectivele instituții.

Octavian Jurma este de părere că pandemia este scăpată de sub control în țara noastră. În plus, a subliniat că autoritățile nu au înțeles ce au de făcut pentru a opri răspândirea virusului.

ADVERTISEMENT

Cercetătorul a blamat îndemnul la relaxare venit din partea autorităților, considerând că un factor important l-a avut aici și președintele țării. Acesta a menționat că sănătatea oamenilor este pusă în pericol.

Cercetătorul Octavian Jurma consideră că şcolile nu s-au redeschis în siguranţă: “Aruncă benzină pe focul mocnit al pandemiei”

Octavian Jurma afirmă că noile cazuri apărute în școli s-au produs înainte de deschiderea instituțiilor: „Copiii și profesorii revin la școala infectați din vacanță. La fel și părinții care acum își infectează locul de muncă. Împreună aruncă benzină pe focul mocnit al pandemiei”.

ADVERTISEMENT

Haideți să recapitulăm pentru ciclul primar, că poate înțeleg și politicienii, în mijlocul unei pandemii scăpate de sub control (adică în România): relaxare = infectare!”, a subliniat acesta într-o postare pe Facebook.

Cercetătorul a blamat modul în care autoritățile au manageriat pandemia: „evident copiii și profesori confirmați în aceste zile nu s-au infectat în școală (durează în medie 5-7 zile de la infecție la apariția simptomelor), ci în vacanța relaxată, alături de părinții care au răspuns la îndemnul de relaxare lansat chiar de președintele țării.”

ADVERTISEMENT

„Avem unelte mai bune de prevenție, se numesc vacinare și testare, nu le-am folosit. Așadar, în loc să relaxăm și să discutăm despre relaxare cu săptămâni înainte de deschiderea școlilor, puteam să discutăm mai cu folos despre cum scăpăm de infectare, ca să deschidem școlile în siguranță”, a completat acesta.

În cursul zilei de joi, 11 februarie, au fost confirmate 573 de cazuri de infectare în instituțiile de învățământ, 244 de elevi și 329 de angajați. Reprezentanții Ministerului Educației, în frunte cu ministrul, au precizat că era imposibil ca aceste infecții să se producă în timpul orelor petrecute la școală.

ADVERTISEMENT

Octavian Jurma a subliniat că majoritatea țărilor europene nu au înțeles că „relaxarea amplifică infectarea”. El a adăugat că acest lucru amenință sănătatea oamenilor, mai ales în contextul în care s-a hotărât reîntoarcerea elevilor în bănci.

ADVERTISEMENT