Comisia Europeană a primit solicitări din partea miniștrilor agriculturii din România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria. Acestea vizează reintroducerea cotelor agricole anterioare crizei, pentru produsele ucrainene.
România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria doresc reintroducerea cotelor anterioare crizei, la expirarea actualelor măsuri comerciale care vizează produsele agricole din Ucraina, se arată într-o postare a ministrului ungar al agriculturii, Istvan Nagy.
„Sunt unele lucruri pe care nu le permitem. Protejăm interesele și mijloacele de trai ale fermierilor de produsele agricole ucrainene. Într-o scrisoare comună cu colegii mei, miniștrii Agriculturii din Bulgaria, România și Slovacia, cerem Bruxelles-ului să ia măsuri”, a scris Istvan Nagy.
Reglementările UE actuale vor expira în luna iunie 2025. Executivul comunitar trebuie să găsească o soluție pe termen lung pentru problemele deja existente pe piața europeană, din cauza produselor agricole ucrainene, precizează oficialul ungar.
„Scrisoarea comună cere reintroducerea cotelor de dinainte de criză și adoptarea de măsuri pentru protejarea produselor agricole, protecție automată și cote individuale pentru statele participante pe baze regionale”, a mai spus Nagy.
De asemenea, Nagy susține că Ungaria se întreabă dacă, de această dată, Bruxelles-ul va ține cont de interesele fermierilor din Europa de Est, sau dacă îi va trăda din nou, așa cum s-a întâmplat în septembrie 2023.
Atunci, interdicția pentru importurile agricole ucrainene în Uniunea Europeană nu a fost prelungită. În același timp, Ungaria își va menține restricțiile la importurile de produse agricole ucrainene, cât timp va fi nevoie, pentru a proteja fermierii ungari, a adăugat Istvan Nagy.
Luni, 24 februarie, are loc, la Bruxelles, reuniunea Consiliului AgriFish. Principalele teme discutate vor fi implementarea principiului rezistenței zonelor rurale și situația pieței, în special în urma invaziei Ucrainei, conform unui comunicat transmis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
De asemenea, Consiliul va discuta despre „rezistența zonelor rurale”, practica de revizuire a politicilor din perspectivă rurală pentru a se asigura că acestea sunt adecvate pentru oamenii care trăiesc și lucrează în zonele rurale. Reprezentanții statelor membre vor dezbate modalități de integrare mai eficientă a dezvoltării rurale în strategiile și fondurile UE, luând în considerare nevoile și provocările specifice ale zonelor rurale, conform sursei menționate.