News

Ceremonie la MApN în memoria militarului ucis la Kabul! Ciprian-Ștefan Polschi, decorat post-mortem de Iohannis

06.09.2019 | 11:53
Ceremonie la MApN in memoria militarului ucis la Kabul CiprianStefan Polschi decorat postmortem de Iohannis

O ceremonie de comemorare a avut loc la sediul MApN în memoria militarului ucis la Kabul! Ciprian-Ștefan Polschi a murit într-un atac produs în capitala afgană. Acesta avea doar 38 de ani. Era căsătorit și avea doi copii. De 15 ani, era angajat MApN. Militarul se afla la a treia misiune în Afganistan. De altfel, reprezentanții ministerului au anunțat că ceremonii vor fi organizate în toate unitățile militare din țară, dar și în teatrele de operații. Totodată, președintele Klaus Iohannis, a semnat, vineri, decretul pentru decorarea post-mortem militarului român.

Ceremonie la MApN în memoria militarului ucis la Kabul!

De remarcat că Ciprian-Ștefan Polschi lucra ca șofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul, conform unui comunicat al MApN. Soldatul și-a pierdut viața în urma unei explozii a unei mașini-capcană, în apropiere de Green Village din capitala Afganistanului. În timpul deflagrației acesta se afla la volanul unui autovehicul de serviciu. De altfel, Polschi a murit la o distanță destul de mică de locul în care a fost ucis și personalul diplomatic al Ambasadei României în atentatul talibanilor de acum câteva zile.

La puține momente după decesul său, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem. Mai mult de atât, Leș a înaintat Președintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război. Conducerea MApN și-a exprimat regretul pentru producerea tragicului eveniment în care a fost implicat Ciprian-Ștefan Polschi.

Ceremonie la MApN în memoria militarului ucis la Kabul! Ciprian Ștefan Polschi
Mai mulți oameni și-au pierdut viața în urma atacului. Sursa foto – facebook

Ciprian-Ștefan Polschi se afla la a treia misiune în Afganistan

Cei din minister au transmis condoleanțe familiei. Vă reamintim că România participă la misiunea din Afganistan încă din 2002, sub comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF). Din păcate, de la prima zi cu prezență românească acolo, țara noastră a pierdut nu mai puțin de 30 de militari români, în timp ce peste 100 au fost răniți. Atentatul sinucigaș în care și-a pierdut viața Ciprian Ștefan Polschi a fost revendicat de talibani.

Maşina în care se aflau aceştia și care s-a detonat a vizat un punct de control din apropierea cartierului general al misiunii Resolute Support a NATO. Există și un bilanț al atentatului. Astfel, în urma exploziei și-au pierdut viața cel puțin 5 oameni, în timp ce alte 35 de persoane au fost rănite.

Tags: