News

Ceremoniile militare ar putea fi prelungite! Legea iniţiată de Teodor Meleşcanu a fentat Guvernul şi Senatul

29.03.2021 | 18:30
Ceremoniile militare ar putea fi prelungite Legea initiata de Teodor Melescanu a fentat Guvernul si Senatul
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a luat Teodor Meleșcanu, trei de „NU” la ultima propunere legislativă, dar a reușit să prelungească ceremoniile militare. Concret, fostul președinte al Senatului a militat pentru adoptarea unei propuneri legislative, mai exact o completare a legii privind ceremoniile oficiale. A primit mai multe răspunsuri negative, Senatul și Guvernul fiind pe această listă.

Vorbim despre Legea nr 215/2016, o lege care are ca scop stabilirea unui ansamblu de norme aplicabile ceremoniilor oficiale desfășurate de autoritățile și instituțiile publice, centrale și locale.

ADVERTISEMENT

Aceasta stabilește ordinea de precădere a participanților la ceremoniile oficiale, prevede regulile generale privind organizarea și desfășurarea și reglementează atribuțiile tuturor.

Cum a luat Theodor Meleșcanu trei de „NU” la ultima propunere legislativă!

Vă readucem aminte că, în acest moment, în cadrul unei ceremonii oficiale, poate fi depusă o singură coroană din partea a mai multe entități. Primul care are acest drept este președintele României sau Administrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT

Urmează Parlamentul, Guvernul/prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele Consiliului Județean, corpul diplomatic și, la final, entitatea organizatoare.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

De remarcat că, după încheierea ceremoniei, pot fi depuse coroane și din partea altor entități și persoane. „Considerăm că lista entităților care participă la ceremonia oficială este incompletă. Așadar, având în vedere rolul Armatei și al reprezentanților acesteia în promovarea identității naționale, inclusiv prin cinstirea memoriei eroilor căzuți la datorie în timpul conflictelor armate, propunerea legislativă completează lista prevăzută de lege cu asociațiile militare reprezentative la nivel național și de utilitate publică”, a notat inițiatorul.

ADVERTISEMENT

Cine a dat aviz favorabil completării lui Meleșcanu

Senatul României a fost primul care a spus pas. Guvernul nu a fost nici el mai îngăduitor. „Precizăm că nu suntem de acord cu acest demers legislativ, respectiv includerea în rândul entităților care pot depune coroane de flori în cadrul ceremoniilor oficiale și a asociațiilor cadrelor militare reprezentative la nivel național și de utilitate publică.

Întrucât ar conduce la prelungirea peste o limită acceptabilă a duratei de desfășurare a ceremoniilor militare și la crearea condițiilor de apariție a unor situații nedorite în rândul personalului participant, prin atingerea unor limite fizice, în special în condiții meteo nefavorabile”, și-a explicat Executivul avizul negativ.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

După care propunerea a ajuns în Camera Deputaților, for decizional în această speță. Nici aici nu a ieșit prea bine, pas spunând și cei de la Comisia pentru politică externă, însă alte trei comisii și-au dat acordul. Vorbim despre Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, dar și Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale.

Cu toate acestea, Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului a hotărât cu majoritate de voturi, întocmirea unui raport de adoptare a propunerii legislative în forma prezentată de inițiator. Totuși, până să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, proiectul mai are de trecut un hop. Parlamentarii au cerut acum un raport suplimentar de la ultima Comisie.

Ceremonii militare cu întâmplări nefericite

Vă readucem aminte că, din păcate, nu o dată ceremoniile militare au avut parte de evenimente neplăcute. Mai mulți soldați au leșinat din cauza frigului sau a căldurii insuportabile în care au fost nevoiți să stea preț de ore întregi până când autoritățile au încheiat ceremonia.

Sursa foto – facebook

De altfel, chiar Teodor Meleșcanu a trecut printr-o asemenea întâmplare în urmă cu mai mulți ani de zile, pe vremea când ocupa funcția de ministru al Apărării.

În 2007, patru militari din cadrul batalionului de transmisiuni “Fraţii Buzeşti” au leşinat din cauza căldurii, în Piaţa Prefecturii din Craiova, în timp ce depuneau jurământul în prezenţa sa.

ADVERTISEMENT