Fotbal intern

Cerere istorică din partea fanilor lui Dinamo, la 31 de ani de la finala cu Steaua: ”Cupa României din 1988 să revină în palmaresul clubului din Ștefan cel Mare!”

24.12.2019 | 11:58
Cerere istorica din partea fanilor lui Dinamo la 31 de ani de la finala cu Steaua Cupa Romaniei din 1988 sa revina in palmaresul clubului din Stefan cel Mare
ADVERTISEMENT

La peste trei decenii de la cel mai controversat derby Steaua – Dinamo din istorie, Peluza ”Cătălin Hîldan” face o cerere istorică în fotbalul românesc. Suporterii din ”Ștefan cel Mare” rememorează un episod petrecut înaintea Revoluției din 1989: finala Cupei României din sezonul 1987-1988. Steaua a primit trofeul atunci, iar dinamoviștii au contestat îndelung decizia.

Cerere istorică din partea fanilor lui Dinamo, la 31 de ani de la finala cu Steaua: ”Cupa României din 1988 să revină în palmaresul clubului din Ștefan cel Mare!”

Marți, 24 decembrie, Peluza ”Cătălin Hîldan” a făcut un apel către conducătorii fotbalului românesc pentru a îndrepta, consideră ei, o decizie injustă a regimului comunist de dinainte de Revoluție.

Finala ediției 1987-1988 a Cupei României, disputată pe fostul ”23 august”, a fost adjudecată de Steaua la masa verde. Marius Lăcătuș a deschis scorul pentru ”militari” în minutul 27. Egalarea a venit prin tânărul pe atunci Florin Răducioiu. Au urmat apoi scene extrem de controversate, care au rămas în istoria fotbalului intern.

ADVERTISEMENT

În ultimul minut de joc, Gabi Balint a marcat pentru 2-1, dar golul a fost anulat pentru poziție afară din joc. Nemulțumiți de decizia arbitrului, jucătorii Stelei au părăsit terenul la ordinul conducerii clubului. Câștigătoarea Cupei acelui acelui sezon a fost anunțată a doua zi în ziarul ”Sportul”.

Steaua a primit trofeul Cupei României, ediția 1988, iar dinamoviștii au contestat îndelung decizia oficialilor din fotbalul românesc. După Revoluție, clubul a decis să dea trofeul celor de la Dinamo, însă oficialii din Ștefan cel Mare l-au refuzat.

ADVERTISEMENT

PCH: ”Cerem public ca trofeul Cupa României din 1988 să revină în palmaresul clubului Dinamo”

Suporterii lui Dinamo au publicat pe pagina de Facebook un mesaj prin care solicită ”să se facă dreptate”, iar trofeul Cupei din 1988 să revină în palmaresul ”câinilor”.

”CEAȘCĂ N-A MURIT NICIODATĂ – Episodul 1

Ura împotriva regimului se manifesta public pe stadioane la fiecare meci între echipa familiei Ceaușescu și Dinamo.

ADVERTISEMENT

Valentin și Ilie, fiul și fratele dictatorului erau direct implicați în conducerea clubului. Nicolae și Elena Ceaușescu erau dispuși să-i satisfacă feciorului toate mofturile legate de fotbal.

Cupa României câștigată de Dinamo în ’88 a fost cel mai grăitor exemplu.
La scorul de 1-1, echipa regimului avea să patenteze fenomenul “Bricheta” părăsind terenul ca protest pentru un offside.

ADVERTISEMENT

Au ieșit la ordinul lui Valentin Ceaușescu. Galeria noastră era la T2, deasupra tunelului. În timp ce ieșeau de pe teren, unul dintre noi a avut inspirația să dea tonul și 15.000 de câini au strigat din toți rărunchii
“Steaua, stați puțin, Vă dă Cupa Valentin!”

Și așa a fost. Și atunci câinii au prevazut viitorul.

Cupa României a stat o zi la Dinamo. A doua zi, la ordinului Elenei Ceaușescu, a apărut comunicatul în chenar negru în toate ziarele:
“Cupa României a fost câștigată de Steaua cu 2-1…”

Astăzi acel trofeu al rușinii se află atât în palmaresul echipei din Liga a 4-a, cât și în palmaresul clonei care activează ilegal în Liga 1.

CEREM PUBLIC SĂ SE FACĂ DREPTATE ȘI Cupa României, ediția 87-88, SĂ AJUNGĂ ACOLO UNDE ÎI ESTE LOCUL, în palmaresul Clubului Dinamo și să fie consemnat scorul prevazut de regulamentul de atunci, 3-0 la masa verde pentru părăsirea terenului.

Dinamo a refuzat inițial această Cupă, dar acum, văzând tupeul maxim din partea rivalei istorice, de a-și trece în palmares trofeul câștigat prin Comunicatul Elenei Ceaușescu, inclusiv scorul dictat de acel comunicat, 2-1 pentru ceaușei, ne vedem nevoiți să cerem DREPTATEA.

Dacă nu se produce această îndreptare, înseamnă că Nicolae Ceaușescu NU A MURIT NICIODATĂ!

Și ca să vedeți câtă asemănare cu clona de azi, echipa familiei Ceaușescu trebuia să câștige tot. Prin orice mijloace. Chiar dacă era nevoie să se prelungească partida până în minutul 116. Cu arbitrii de casă, prin omenii de partid și prin ordin de sus, steluța trebuia să câștige tot. De aceea le strigam la fiecare meci:
“Un, doi, trei, patru, Cupa și Comunicatu!”, scriu fanii PCH pe pagina de socializare.

Caseta tehnică a finalei Cupei României din 1988:

Steaua – Dinamo 1-1, 2-1 la masa verde
Spectatori: 45.000

  • Steaua: Liliac – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Rotariu – T. Stoica, Gh. Popescu, Bălan, Hagi – Lăcătuş, Piţurcă (Balint ’52)
  • Dinamo: Moraru – Mihăilescu (Movilă ’45), Rednic, Andone, Varga – Lupu, Lupescu, Mateuţ, Orac (Răducioiu ’82) – Vaişcovici, Cămătaru

Arbitri: R. Petrescu, G. Ionescu, Gh. Constantin

ADVERTISEMENT