News

Cererea de anulare a alegerilor din Sectorul 1, respinsă de BEC. Clotilde Armand nu a adus probe care să dovedească o fraudare

Biroul Electoral Central (BEC) a respins cererea de anulare a alegerilor locale din Sectorul 1 formulată de Clotilde Armand.
13.06.2024 | 13:35
Cererea de anulare a alegerilor din Sectorul 1 respinsa de BEC Clotilde Armand nu a adus probe care sa dovedeasca o fraudare
Cererea de anulare a alegerilor din Sectorul 1, respinsă de BEC. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Biroul Electoral Central (BEC) a respins cererea de anulare a alegerilor locale din Sectorul 1 înaintată de actualul primar și candidat la încă un mandat, Clotilde Armand. BEC precizează că sesizarea nu este însoțită de probe care dovedesc o fraudare.

BEC respinge cererea de anulare a alegerilor locale din Sectorul 1

În cererea respectivă, Clotilde Armand susține că la scrutin ar fi „votat” mai mulți alegători decedați și că ar exista „elemente de vot multiplu”. Cu toate acestea, edilul nu a prezentat și probe care să susțină cele spuse.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere cererea formulată de către doamna Clotilde-Marie-Brigitte Armand, în calitate de candidat la funcţia de primar din partea alianţei ADU, înregistrată la Biroul Electoral Central cu nr. 2858C/BEC2024/11.06.2024, prin care a solicitat anularea alegerilor din Circumscripţia Electorală nr. 1, sector 1, Bucureşti, pe considerentul că acesta suspectează o tentativă de fraudare a alegerilor în secţiile de votare/circumscripţia electorală nr. 1, sectorul 1, Bucureşti, Văzănd susţinerile petentului potrivit cărora:

«mai mulţi alegători decedaţi „au votat” la acest scrutin electoral, au existat cazuri de anulare a unor voturi valabil exprimate prin preştampilarea buletinelor de vot pentru Alianţa electorală PSD-PNL; există elemente de vot multiplu, şi care, repetăm în lipsa unei diferenţe majore de voturi între candidaţi, au influenţat în mod decisiv rezultatul alegerilor. …)» Sesizările petentului nu cuprind alte motive şi nu sunt însoţite de probe în dovedirea acestora”, se arată în decizia BEC.

ADVERTISEMENT

„Petentul nu a depus probe care să releve existenţa unor fraude electorale”

Biroul Electoral Central amintește că potrivit legii 115/2015, în cazul depunerii unei solicitări de anulare a alegerilor, titularul are obligația de a prezenta dovezi referitoare săvârșirea unor fapte de încălcare a legii privind modul în care s-a desfășurat scrutinul, respectiv al stabilirii rezultatului alegerilor.

BEC spune că nu poate constata prezența unei legături „de cauzalitate între faptele semnalate de către petenţi şi rezultatul alegerilor”. Se menționează că faptele de natură penală invocate ar trebui cercetate de organele competente.

ADVERTISEMENT

„Văzând că, potrivit dispoziţiilor legale menţionate, titularul cererii de anulare are sarcina de a dovedi săvârşirea unor fapte de încălcare a legii în legătură cu votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor, care, prin gravitatea, amploarea şi finalitatea urmărită prin săvârşirea lor, pot fi considerate fraude electorale şi care, în acelaşi timp, conduc la modificarea atribuirii mandatelor în circumscripţia electorală respectivă, Biroul Electoral Central constată că petentul nu a depus probe care să releve existenţa unor fraude electorale în circumscripţia nr. 1, sectorul 1, Bucureşti”, menționează BEC.

De altfel, joi s-a încheiat numărătoare voturilor de la Sectorul 1. Cu toate acestea, scandalul privind alegerile din acest sector pare că nu se mai termină. Conform datelor BEC, candidatul PSD-PNL are 35.910 de voturi (36,61%), IAR Clotilde Armand 35.237 de voturi, 35,92%.

ADVERTISEMENT

Deși George Tuță a câștigat Primăria Sectorului 1 cu doar aproximativ 500 de voturi în fața lui Armand, actualul edil susține în continuare că numărătoarea nu s-a făcut corect și că i-ar fi fost modificate voturi „din pix”.

ADVERTISEMENT