News

Cererea de ouă, în scădere înainte de Paște! Prețul la poarta fermei, cel mai mic din UE

12.04.2020 | 17:37
Cererea de oua in scadere inainte de Paste Pretul la poarta fermei cel mai mic din UE
ADVERTISEMENT

Cererea de ouă este în scădere înainte de Paște! Vorbim de o reducere cu circa 30% faţă de 2019, din cauza restricţiilor impuse de criza generată de noul coronavirus. Mai mult de atât, preţurile vor fi similare cu cele de anul trecut.

Cererea de ouă, în scădere înainte de Paște!

Se întâmplă lucrul acesta în ciuda faptului că toate costurile de producţie s-au majorat în 2020. Anunțul a fost făcut chiar de preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

ADVERTISEMENT

“Vânzările în perioada Sărbătorilor Pascale în anul 2020 vor fi mai mici decât în anul 2019 din cauza restricţiilor privind criza COVID-19.

Prețul la poarta fermei, cel mai mic din UE

Reţele importante pentru distribuţia ouălor cum sunt HORECA sau catering sunt închise, iar cererea generală în această perioadă este mai mică decât în anul 2019. Estimăm o scădere de circa 30%.

ADVERTISEMENT

Conform Observatorului Preţurilor la nivelul UE, preţul la poarta fermei în România este cel mai mic din UE, pentru ouăle obţinute de la găini crescute la cuşti, categoria L+M, ambalate la cofrag de 30 de ouă.

Comparativ cu anul 2019, preţul la poarta fermei este acelaşi, adică între 0,28 – 0,30 lei/ou, deşi costul de producţie în anul 2020 este mult mai mare”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele UCPR.

ADVERTISEMENT

În anii trecuţi, industria avicolă miza pe vânzări între 170 şi 180 de milioane de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale, cu 50% mai mult decât într-o lună obişnuită.

Şeful UCPR spune că românii vor ouă produse în ferme, pentru că sunt foarte proaspete şi au cea mai bună trasabilitate dintre toate produsele agroalimentare.

ADVERTISEMENT

“Ouăle de consum au cea mai bună trasabilitate dintre toate produsele agroalimentare prin marcarea pe coaja oului a codului alfa numeric care identifică ţara unde se produce, judeţul, codul fermierului, dar şi sistemul de creştere (cuşti, adăpost, adăpost + aer liber, ecologic).

De exemplu: 3RO GR 00X reprezintă ouă obţinute de la găini crescute la cuşti (cifra 3) în România (RO), judeţul Giurgiu (GR) cu codul fermierului (00X). De asemenea, pe coaja oului se marchează şi data până la care trebuie consumat oul respectiv (ddm 25.04.2020).

Cu toate acestea sunt consumatori care încă nu citesc aceste informaţii, cumpărând ouă venite din alte state membre, dar care în mod cert nu sunt la fel de proaspete ca şi cele din fermele noastre”, menţionează preşedintele UCPR.

ADVERTISEMENT