News

Cererea de redeschidere a dosarului 10 August, respinsă definitiv. Jandarmii scapă de orice răspundere penală

02.03.2021 | 16:15
Cererea de redeschidere a dosarului 10 August respinsa definitiv Jandarmii scapa de orice raspundere penala
ADVERTISEMENT

Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a Dosarului 10 August, decizia fiind definitivă.

ȘEfii Jandarmeriei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei scapă, astfel, definitiv de orice răspundere penală.

ADVERTISEMENT

Respinge cererea DIICOT de confirmare a redeschiderii urmaririi penale in dosar 2122/DP/2019. Definitivă”, se arată în minuta instanței, conform G4Media.

Cererea de redeschidere a Dosarului 10 August, respinsă

Inițial, procurorul Doru Stoica, care s-a pensionat între timp, a dispus clasarea dosarului, însă fostul procuror șef DIICOT, Georgiana Hossu, a infirmat ordonanța de clasare cerând redeschiderea dosarului.

ADVERTISEMENT

Colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI erau principalii vizați de acest proces.

DIICOT îi acuzase pe inculpați de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

ADVERTISEMENT

Fostul procuror-șef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost cea care infirmase parțial pe 4 august soluția de clasare a dosarului 10 august și a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foștilor șefi din Jandarmerie. Hosu îi reproșa procurorului Doru Stoica că nu a readministrat probleme strânse de Parchetul Militar în acest dosar și nu a reaudiat suspecții, victimele și martorii.

Mai mult, nicio persoană vătămată și niciun martor nu au fost citați la DIICOT, cu excepția unor oficiali ca Speranța Cliseru, Carmen Dan, Aurelian Bădulescu sau Alin Ionel Mastan.

ADVERTISEMENT

De asemenea, procurorul Doru Stoica explica că nu toate „victimele colaterale” ale violenţelor din Piaţa Victoriei au fost şi „victime inocente”.

ADVERTISEMENT