News

Cererea DIICOT de redeschidere a dosarului 10 august va fi analizată luni… 10 august. Decizia Curții de Apel București

06.08.2020 | 16:52
Cererea DIICOT de redeschidere a dosarului 10 august va fi analizata luni 10 august Decizia Curtii de Apel Bucuresti
ADVERTISEMENT

Curtea de Apel București (CAB) a amânat pentru luni analizarea cererii DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva Jandarmeriei în celebrul dosar „10 august”.

În consecință, șefii Jandarmeriei vor fi citați să se prezinte la proces luni, 10 august 2020, cu toate că inițial scăpaseră de judecată.

ADVERTISEMENT

Procurorul șef DIICOT, Giorgiana Hosu, infirmase parțial soluția de clasare a dosarului și a decis redeschiderea urmăririi penale în cazul foștilor șefi ai Jandarmeriei, cei care ar fi responsabili de incidentele din 10 august.

Dosarul 10 august va fi redeschis în 10 august 2020

După ce un judecător va aproba soluția de redeschidere a anchetei dosarul va fi preluat de Parchetul Militar.

ADVERTISEMENT

În consecință, după ce magistratul de la Curtea de Apel București va aproba ordonanța DIICOT, va fi redeschisă urmărirea penală față de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române.

De asmeneea, vor fi aduși în fața justiției maiorul Laurențiu Cazan, fostul director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI, potrivit stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Foștii lideri ai Jandarmeriei vor fi cercetați pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Mai mult de atât, dosarul va fi redeschis sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.

ADVERTISEMENT

Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzațiile la adresa șefilor Jandarmeriei, este acuzat de Giorgiana Hosu că nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar și nu a reaudat suspecții, victimele și martorii, așa cum îi cerea procedura.

De exemplu, victimele, martorii și potențialii agresori nu au fost citați la DIICOT și, implicit, nu au dat declarații așa cum ar fi trebuit.

Examinând materialul probator administrat în cauză, se constată că, deşi urmărirea penală în cauză ar trebui să o facă procurorul competent, cu preponderenţă administrarea probatoriului s-a realizat în faţa procurorilor militari, iar acesta, pe de o parte, nu a fost readministrat în faţa procurorilor DIICOT şi nu a fost coroborat cu alte probe utile soluţionării cauzei, în considerentele ordonanţei de clasare. Relevante sunt, sub acest aspect, volumele numerele 47-87, 92, 96, 98 din dosarul numărul 18/P/2018 al Secţiei Parchetelor Militare, în care sunt consemnate plângerile şi declaraţiile persoanelor vătămate, precum şi volumele numerele 3, 5, 9-13, 16-18, 20-31, 33-42, 88, 92-95, 97, 106 din acelaşi dosar, în care sunt consemnate declaraţiile martorilor audiaţi”, a precizat DIICOT.

Giorgiana Hosu a precizat că mulți dintre cei considerați martori în dosarul 10 august erau de fapt angajați ai Jandarmeriei, așadar nu puteau fi obiectivi.

ADVERTISEMENT