News

Cererea DNA pentru urmărirea penală a lui Nicolae Bănicioiu, la Comisia Juridică. Când se votează raportul

21.10.2020 | 15:25
Cererea DNA pentru urmărirea penală a lui Nicolae Bănicioiu, la Comisia Juridică. Când se votează raportul
Cererea DNA pentru urmărirea penală a lui Nicolae Bănicioiu, la Comisia Juridică. Când se votează raportul. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind urmărirea penală a deputatului Nicolae Bănicioiu a fost trimisă Comisiei juridice a Camerei. Decizia a fost luată miercuri de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor.

În acest sens, conducerea Camerei se va reuni vineri pentru a decide plenul în care va fi votată cererea în cazul deputatului aflat momentan pe listele Pro România.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru este suspectat de DNA de trafic de influenţă şi luare de mită. La rândul său, Bănicioiu consideră acuzațiile apărute în presă drept false şi afirmă că doreşte să aibă acces la dosar cât mai repede.

Cererea de urmărire penală a lui Nicolae Bănicioiu a ajuns la Comisia Juridică

În cursul zilei de miercuri, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea, a trimis Camerei Deputaţilor o scrisoare prin care transmite solicitarea DNA în vederea exercitării dreptului de a cere urmărirea penală faţă de deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru, anunță Agerpres.

ADVERTISEMENT

Actul trimis de biroul permanent la Comisia juridică are termen pentru raport ziua de vineri, 23 octombrie. În aceeași zi va avea loc o nouă şedinţă a Biroului permanent şi a Comitetului liderilor pentru a stabili data şedinţei de plen în care se va dezbate solicitarea DNA şi raportul Comisiei juridice în acest caz.

În urma acestei cereri, votul în plenul Camerei Deputaților care are ca subiect ridicarea imunității lui Bănicioiu, astfel încât acesta să poată fi anchetat de procurorii anticorupție, ar putea avea loc în primele zile ale săptămânii viitoare.

Fostul ministru Nicolae Bănicioiu, acuzat de DNA că ar fi luat mită

Dacă i se va ridica imunitatea, Bănicioiu ar urma să fie cercetat într-un dosar în care e acuzat de trafic de influență și luare de mită. Conform DNA, fostul ministru ar fi pretins, în perioada 2012-2014 aproape un milion de euro pentru a-și folosi influența în numirea unor manageri de spital.

ADVERTISEMENT

Potrivit procurorilor, ”în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri şi ar fi primit direct, de la unul dintre aceştia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra ministrului Sănătăţii şi a funcţionarilor publici din cadrul acestei instituţii şi că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu.

Ulterior, aceeaşi persoană ar fi primit de la aceiaşi oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuţiilor de ministru, funcţie deţinută în perioada 05.03.2014-17.11.2015”, a mai transmis DNA.

Fost ministru al Tineretului şi fost ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu este la al patrulea mandat de deputat, fiind ales de fiecare dată pe listele PSD. Din mai 2018, acesta a trecut la Pro România, partid condus de fostul lider social-democrat, Victor Ponta.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri