News

Cererea Elenei Udrea de suspendare a executării pedepsei, amânată de ÎCCJ pentru 20 iunie. Update

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au analizat luni cererea Elenei Udrea de suspendare a executării pedepsei în dosarul Gala Bute și au decis amânarea deciziei pentru 20 iunie.
23.05.2022 | 16:15
Cererea Elenei Udrea de suspendare a executarii pedepsei amanata de ICCJ pentru 20 iunie Update
Elena Udrea, din nou în atenția judecătorilor ÎCCJ. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
23-05-2022
13:15

Ce au stabilit judecătorii ÎCCJ pentru 20 iunie

În fața completului format din 5 judecători, fosta consilieră prezidențială a fost reprezentată de 3 avocați, conform newsweek.ro. Apărătorii Elenei Udrea au încercat să-i determine pe magistrați să înceapă luni dezbaterile.

În cele din urmă, judecătorii au amânat procesul, stabilind că trebuie refăcut ordinul european de anchetă emis anterior şi îndeplinită procedurii de citare a Elenei Udrea la locul unde aceasta este deţinută în Bulgaria.

Amintim că anterior, cea care a ocupat și funcția de ministru al Turismului a transmis că nu dorește să fie audiată de judecătorii români prin videoconferinţă din Bulgaria, însă ar dori să fie prezentă la proces.

Luni, la ÎCCJ va avea loc procesul prin care Elena Udrea a înaintat o cerere de suspendare a executării pedepsei, în dosarul Gala Bute, pentru care este condamnată la șase ani de închisoare.

Elena Udrea, din nou în atenția ÎCCJ

Concret, judecătorii vor analiza recursul în casație formulat atât de fostul ministru al turismului, cât și de Rudel Obreja, împotriva sentinței de arest definitiv.

ADVERTISEMENT

Cei doi vor punerea lor în libertate până când li se vor admite sau respinge recursul. Săptămâna trecută, solicitarea lui Rudel Obreja nu a fost luată în considerare.

Elena Udrea nu va lua parte nici la procesul de luni. Ce motiv a invocat

De altfel, Elena Udrea nu va participa nici de această dată la proces, după ce a refuzat să ia parte la cel anterior. Avocatul ei, Veronel Rădulescu, spune că inculpata din dosarul Gala Bute a invocat ”motive personale.”

ADVERTISEMENT

”Clienta mea refuză, în continuare, să fie prezentă, prin videoconferință, în sala de judecată. Mi-a transmis că a luat această decizie din motive personale”, a declarat Veronel Rădulescu pentru Libertatea.

De asemenea, Veronel Rădulescu a explicat faptul că prezența Elenei Udrea în sala de judecată nu este una obligatorie, deoarece este reprezentată de avocați.

ADVERTISEMENT

Fostul demnitar se află încă în arest în țara vecină, Bulgaria. Tot nu s-a luat o hotărâre în ceea ce privește extrădarea sa. Elena Udrea a reclamat la Curtea de Apel din Sofia că în România ”i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil”.

În urma unei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene, judecătorii au acum datoria de a-i verifica acuzațiile, iar cei bulgari au cerut toate ”documentele relevante” din dosarul Gala Bute.

ADVERTISEMENT

Încă de pe data de 7 aprilie Elena Udrea se află în spatiile gratiilor din Bulgaria. Aici, fostul ministru al turismului a ajuns după ce a fost prinsă la vama Kulata, în încercarea de a ajunge în Grecia. Elena Udrea a încercat să fugă fix în ziua în care a primit sentința de 6 ani de închisoare.

ADVERTISEMENT