News

Cum se va numi certificatul verde în România. Alexandru Rafila, precizări despre document. Raed Arafat a comentat subiectul

Alexandru Rafila a vorbit despre certificatul verde introdus în România și anunță că acesta va avea un nou nume. Ministrul sănătății a discutat și despre cum ar putea fi introdus documentul.
28.11.2021 | 13:00
Cum se va numi certificatul verde in Romania Alexandru Rafila precizari despre document Raed Arafat a comentat subiectul
ADVERTISEMENT
28-11-2021
11:02

Raed Arafat, întrebat despre certificatul Covid

În cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o duminică, Raed Arafat a fost întrebat și cum comentează afirmațiile miniștrilor despre certificatul Covid.

Șeful DSU spune că ”nu am ce să spun, e o discuție care va fi la nivelul Guvernului și în Parlament. Sunt declarații ale premierului, miniștrilor, nu le comentez. Vom vedea care va fi decizia finală.”

Alexandru Rafila a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre certificatul verde și cum ar urma să fie introdus acesta. De asemenea, ministrul sănătății a făcut precizări referitoare și la cum se va numi acest document.

Conform lui Rafila, certificatul verde nu se mai numește așa, ci se numește certificat Covid. Asta deoarece ”certificatul verde original se referă la documentul adoptat de Parlamentul European și se referă la călătoria între statele membre.”

ADVERTISEMENT

Astfel, certificatul Covid, care a generat dezbateri și controverse în spațiul public, va avea un nou cadru legislativ, conform ministrului sănătății. Acesta spune că ”introducerea lui să poată să fie făcută când există o creștere susținută, pe un anumit interval, de exemplu trei săptămâni.”

În schimb renunțarea la certificat ar putea avea loc când se înregistrează o scădere constantă, pe mai multe săptămâni la rând. Medicul a declarat că responsabilii din INSP vor stabili detaliile.

ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății a fost întrebat și despre când ar putea apărea această soluție legislativă și ce formă va avea. Cu siguranță, clarificările trebuie să vină până la finalul sesiunii parlamentare, adică până la finele anului, arată Rafila.

Ar putea fi concediați angajații din cauza certificatului Covid obligatoriu la locul de muncă?

”Rămâne să discutăm cu toate instituțiile implicate, oricum lucrul ăsta va trebui discutat în cadrul Coaliției, trebuie asumat din punct de vedere politic, încât să răspundem acestei urgențe de sănătate publică și să creăm un mecanism transparent, predictibil și cunoscut de utilizare a acestui certificat Covid, care nu trebuie să fie în niciun fel discriminator”, afirmă ministrul, conform digi24.ro.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila spune că dezactivarea certificatului Covid s-ar putea face cu respectarea a două măsuri. Una ar fi scăderea numărului de cazuri, iar cealaltă, ajungerea la o rată a incidenței foarte scăzută.

Ministrul spune că ”problema mare în România a fost legată de sentimentul de obligativitate, de coerciție, care a fost cuplat cu acest instrument, care, vedeți, nu se mai numește certificat verde, pentru că UE l-a desemnat să fie doar pentru libera circulație între statele membre și atunci încercăm să-l adaptăm să spunem că este certificat Covid.”

ADVERTISEMENT

Reporterii l-au întrebat pe Rafila și ce se va întâmpla cu posibila concediere a angajaților în urma introducerii certificatului Covid obligatoriu la locul de muncă.

Ministrul a răspuns că nu a pus vreodată problema astfel în discursurile sale publice.

”Nu ăsta este scopul, ca să împiedici dreptul la muncă, ci scopul introducerii acestui certificat COVID este să frânezi rapid o creștere a numărului de cazuri, este un scop de sănătate publică pentru un anumit interval de timp”, a concluzionat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT