News

Certificatul verde, abandonat de coaliția PSD-PNL în fața calculelor politice. „Curajul domnului Rafila a fost de scurtă durată”

Introducerea certificatului verde pare a fi abandonată de coaliţia PSD-PNL după ultimele declarații ale ministrului Rafila, care a spus că o astfel de măsură ar veni oricum la finalul valului 5.
11.01.2022 | 11:31
Certificatul verde abandonat de coalitia PSDPNL in fata calculelor politice Curajul domnului Rafila a fost de scurta durata
ADVERTISEMENT

Analiștii politici sunt de părere că ministrul Sănătății a cedat presiunilor din partid, și subliniază că AUR ar putea fi principalul câștigător politic. Obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, una din principalele măsuri cerute de medicii epidemiologi și singura care s-a dovedit capabilă să impulsioneze cu adevărat rata de vaccinare în România, pare complet abandonată de către actuala coaliție.

Asta după ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 9 ianuarie, că o astfel de măsură ar deveni aplicabilă la finalul valului 5.

ADVERTISEMENT

Analiștii politici sunt de părere că partidele politice par a ceda în fața opiniei publice pe acest subiect, și atrag atenția că principalul câștigător politic ar putea fi chiar AUR, cei care au luptat pe față împotriva acestei măsuri.

Medic: „certificatul verde este o necesitate”

Sorin Paveliu, medic primar de medicină internă și specialist în politici publice de sănătate, este de părere că introducerea certificatului verde rămâne o necesitate și subliniază că este clar că politicienii nu vor să-și asume răspunderea pentru această măsură. În opinia sa, introducerea obligativității rămâne importantă atât ca măsură pentru valurile viitoare ale pandemiei dar și pentru ca legea să treacă prin procesul de revizuire al Curții Constituționale.

ADVERTISEMENT

Certificatul verde este o necesitate. E clar însă că politicienii nu doresc acest instrument de luptă anti-covid. Nu doresc să-și asume răspunderea indiferent de numărul de vieți pierdute. Chiar și dacă nu va fi aprobat în timp util pentru vârful acestui val, și timp pentru asta au avut, rămâne la fel de important ca această lege să treacă prin furcile caudine ale Curții Constituționale (CCR), pentru a ști în valul următor care sunt restricțiile pe care le putem impune și care nu. Probabil că nu vor să afle ce va spune CCR, pentru că atunci nu vor mai avea alte scuze”, a declarat Sorin Paveliu pentru FANATIK.

„Curajul domnului Rafila a fost de scurtă durată”

Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că declarațiile ministrului Rafila arată că acesta a cedat în fapt presiunii din partid în contextul în care PSD-ul a avut încă de la începutul pandemiei o poziție ambivalentă în fața restricțiilor anti-covid.

ADVERTISEMENT

PSD a abandonat în mod cert ideea introducerii certificatului verde anti-covid. Nu total, reglementările care există acum vor rămâne în vigoare, însă obligativitatea acestui certificat la locul de muncă a fost clar abandonată. Curajul domnului Rafila s-a dovedit a fi de scurtă durată.

Este clar că presiunile din partid au fost mari. Au existat voci vehemente în partid împotriva acestei măsuri. E o problemă dacă guvernul nu-și asumă răspunderea pentru introducerea obligativității certificatului de vaccinare. Bine, actuala coaliție are o majoritate clară în parlament, dar faptul că nu-și permit să-l trimită la astfel arată că nu pot asigura majoritatea necesară votării lui.

ADVERTISEMENT

În mod cert partidele și-au făcut propriile evaluări și au văzut și ei că în România există o opoziție extremă față de această măsură. Acest fenomen în țara noastră este invers față de restul Europei. În Franța au fost 100.000 de oameni la un protest față de introducerea acestei măsuri. Poate părea un număr impresionant, dar reprezintă doar 40% din numărul protestatarilor de acum câteva luni. Ceea ce ne arată că, în general, la nivelul opiniei publice restricțiile au câștigat”, a declarat politologul pentru FANATIK.

În opinia acestuia, acum că social-democrații au ajuns la guvernare, unde trebuie să ia măsuri nepopulare în contextul pandemiei, politica acestora stă în speranța ca valul 5 să nu se dovedească atât de sever ca număr de decese.

În România am pierdut bătălia pentru măsurile anti-covid, în principal, din cauza ambiguității PSD-ului care s-a jucat cu aceste restricții. Acum a ajuns la guvernare. Nu-și poate schimba așa repede poziția. Speră ca acest val să nu fie unul cu un număr mare de decese și de îmbolnăviri care să copleșească din nou secțiile ATI. Dar evident, cu un procent de persoane vaccinate atât de redus, această speranță este una destul de riscantă”, a subliniat Cristian Pîrvulescu.

Pentru Rafila ar fi fost o luptă pierdută

Analiștii politici susțin că în fața opoziției din partid pentru Alexandru Rafila lupta pentru certificatul verde ar fi fost una pierdută, și care nu s-ar fi putut încheia decât cu o demisie.

E clar că neadoptarea certificatului verde a fost pur și simplu o decizie politică. Nu a avut nicio legătură cu gestionarea pandemiei. Decizia s-a luat nu cu ochii la pandemie, ci la partea de social, la partea politică. Pare că mai toate partidele au ajuns să adopte o poziție împotriva acestei măsuri după ce o bună parte din societatea noastră s-a poziționat clar împotriva impunerii certificatului de vaccinare.

Și cred că Rafila a refuzat să mai lupte pentru un război pe care nu l-ar fi putut câștiga. Iar deznodământul logic ar fi fost demisia sa. Un eșec în acest caz ar fi fost un eșec personal. Nu poți tu ca ministru să accepți ca primul lucru pe care-l ceri să întâmpini o opoziție internă. Atunci a ales să nu-și asume această bătălie pierdută.

După opoziția președintelui, după opoziția lui Marcel Ciolacu și a întregului PSD, era clar că lupta politică a fost pierdută. De fapt, la nivelul întregii societăți narativul pentru această măsură a fost pierdut. Dacă PSD ar fi vrut să treacă, ar fi putut să-l treacă demult. Calculele politice au arătat că probabil ar fi avut foarte mult de pierdut.

Așa, va reprezenta un subiect care e posibil ca în două săptămâni să fie complet uitat din moment ce nu există o parte importantă a societății care să-l ceară. Singura excepție rămâne USR, care însă nici ei nu mai sunt atât de vocali pe acest subiect, nu că ar putea face foarte multe oricum”, a declarat pentru FANATIK analistul politic Adrian Zăbavă.

Amânarea certificatului verde, victorie pentru AUR

Amânarea sau chiar abandonarea completă a obligativității certificatului verde ar putea fi însă o victorie a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), partidul condus de George Simion fiind cel care a militat pe față împotriva acestei măsuri. În opinia analistului Adrian Zăbavă, cei de la AUR s-ar putea prezenta în fața alegătorilor nehotărâți ca un partid care și din opoziție reușește să adune victorii.

Cu siguranță AUR are de câștigat din tot acest episod și evident partidele aflate de guvernare reacționează la valul de susținere pentru cei de la AUR. Ceea ce au reușit aceștia, cu ajutorul simpatizanților lor, este să fie foarte vizibili și zgomotoși. Au reușit să aibă o prezență excesivă, raportată la susținerea reală a partidului. Și este evident că partidele actuale s-au speriat. Am văzut asta după protestul de la parlament, au fost o mână de oameni însă au reușit să capteze toate știrile. O mână de oameni, dar au reușit să creeze o presiune extremă.

Evident ei au de câștigat de pe urma acestui subiect pentru că ei sunt părinții lui, ei sunt cei care au dus lupta cu vaccinarea, cu certificatul verde etc. Iar abandonarea acestei măsuri nu vine decât să confirme faptul că ei au câștigat această luptă. Reprezintă o validare până la urmă. Persoanele indecise, cei care se uită la acest partid și dintr-un motiv anume nu-i displac cei de la AUR, pot fi atrași de această victorie. Până la urmă dorința de apartenență la un grup victorios este un sentiment important în stabilirea preferințelor electorale”, a subliniat Adrian Zăbavă.

Alexandru Rafila, despre certificatul verde

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 9 ianuarie, că o eventuală aprobare a certificatului verde la locul de muncă, săptămâna viitoare, și punerea la dispoziție a trei, patru săptâmâni pentru introducere, în țara noastră ar putea avea loc o descreștere a cazurilor de infectare.

Dacă el e aprobat să spunem săptămâna viitoare, dacă avem noi doi multă imaginaţie şi este aprobat săptămâna viitoare şi se dă un termen de introducere de două, trei, patru săptămâni, ne apropiem probabil de zona de descreştere”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3, întrebat fiind dacă mai este folosit proiectul privind adoptarea certificatului verde la serviciu.

Declarațiile lui Rafila vin la doar câteva zile după o serie de precizări similare ale președintelui PSD. Marcel Ciolacu anunțase săptămâna trecută abandonarea introducerii certificatului verde la locul de muncă, spunând că este prea târziu să mai fie adoptată legea și că nu ar mai avea efect în valul 5. „Cred că e un pic cam târziu să mai vii acum cu măsuri printr-un act legislativ.

De obicei se fac previziuni. După 2-3 săptămâni după ce în toată Europa există numărul mare de cazuri, ajunge și în România. Când am mai avea timp să intervenim pentru valul 5? Iar certificatul, am mai spus, nu e singura măsură. Va trebui să căutăm măsuri dacă ajungem într-o situație iarăși cu o presiune mare pe spitale. Cred că cu aceste medicamente vom reuși să oprim”, a spus liderul PSD.

ADVERTISEMENT