News

Certificatul verde, doar o problemă economică pentru Florin Cîțu: „10.000 de infectări înseamnă concedii medicale, costuri pentru companii și stat”

Fostul premier Florin Cîțu s-a declarat nemulțumit de neimplementarea certificatului verde ce ar conduce la costuri economice, nefiind prima dată când se referă la evoluția pandemiei doar din perspectivă economică.
17.01.2022 | 19:27
Certificatul verde doar o problema economica pentru Florin Citu 10000 de infectari inseamna concedii medicale costuri pentru companii si stat
Guvernul Cîțu a elaborat cu greu primul proiect privind certificatul verde/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele PNL Florin Cîțu a afirmat, luni, că susține în continuare introducerea certificatului verde fără de care vor crește costurile pentru concediile medicale ale celor bolnavi de Covid-19 și pentru șomajul tehnic.

Declarațiile făcute de către fostul prim-ministru tratează problema strict din punct de vedere economic, fără referiri la impactul noului val epidemic asupra sănătății  populației și numărului de decese, nefiind prima dată când Cîțu se referă la problema certificatului doar din această perspectivă.

ADVERTISEMENT

În perioda în care Cîțu a ocupat șefia Guvernului (23 decembrie 2020 – 25 noiembrie 2021), numărul total de decese provocate de Covid-19 a urcat de la 14.700 la 55.800.

Persoanele infectate, „un cost pentru economie”

Înţeleg că nu mai îngrijorează pe nimeni şi înţeleg că faptul că avem peste 10.000 de cazuri zilnic şi aceste cazuri cresc nu reprezintă o problemă în acest moment. Pentru mine reprezintă şi vă spun şi de ce. 10.000 de persoane infectate înseamnă concedii medicale, înseamnă persoane care au intrat în contact, şi care stau şi ele acasă, alte concedii medicale. Înseamnă costuri pentru companii şi pentru stat.

ADVERTISEMENT

Nu mai spun că, dacă aceste costuri vor creşte, e posibil să avem companii care îşi vor opri activitatea pentru că nu vor putea să funcţioneze. Oamenii aceia vor trebui să stea acasă. Deci reprezintă un cost pentru economie şi pentru societate care nu este luat în calcul, pe lângă costul pe care îl avem cu energia”, a declarat, luni, Florin Cîţu, citat de News.ro.

Fostul premier a continuat să argumenteze în favoarea introducerii certificatului verde, idee la care se opun PSD și UDMR, însă argumentele sale au fost exclusiv economice.

ADVERTISEMENT

Nu văd niciun plan pentru a reduce numărul de persoane infectate, nu văd un plan care să crească numărul de persoane vaccinate, doar văd că, cumva, suntem ok, toată lumea încearcă să ignore acestă problemă. Eu nu o ignor şi vă spun că reprezintă un cost foarte mare pentru economie şi ar trebui găsită o soluţie”, a afirmat Cîţu.

Nu vom putea susţine de la buget costurile suplimentare şi pentru concedii medicale şi pentru şomaj tehnic, dar şi pentru factura la energie. Sub niciun caz nu vom putea face acest lucru”, a conchis preşedintele PNL.

ADVERTISEMENT

Vaccinare de dragul „fluxului de clienți”

Pe 5 noiembrie, pe când era încă  prim-ministru interimar, iar autoritățile anunțau alte 483 de decese, Cîțu se refera la  necesitatea obligativității certificatului verde la locul de muncă tot din perspectivă exclusiv economică.

ADVERTISEMENT

Certificatul verde este foarte important să treacă. Am încercat să aduc măsuri prin care să nu închidem economia (…) O creștere a ratei de vaccinare va readuce fluxul în aceste companii, flux de clienți, și vom putea trece peste această perioadă. Altfel, va fi complicat!”, spunea Florin  Cîțu.

Fostul premier s-a transformat subit în susținător al certificatului verde, deși în aprilie excludea adoptarea acestuia în România. „În niciun caz! În România nu se va aplica certificatul verde. Românii vor merge în vacanță fără! De aceea avem acest comitet interministerial pentru că sunt reguli pe care le vom respecta, dar fără certificatul verde!”, susținea atunci premierul Cîțu.

Guvernul Cîțu a tergiversat luni de zile implementarea certificatului

Nici după ce situația epidemiologică s-a deteriorat apreciabil începând din a doua jumătate a lunii iulie 2020, Florin Cîțu a tergiversat adoptarea unei asemenea măsuri.

Parlamentul s-a întors din vacanța de vară pe 1 septembrie, însă abia pe 16 septembrie, premierul Florin Cîțu vorbea despre analizarea posibilității ca personalului medical să i se ceară să se vaccineze sau măcar să se testeze. La acea vreme, era vorba doar de personalul medical.

Este o discuţie despre vaccinarea obligatorie pentru acest personal, nu e luată o decizie. Înclin în acest moment să merg spre testare şi pentru că vaccinul este gratuit, testarea se va face din surse proprii”, spunea Cîțu la postul public de televiziune.

Peste încă o săptămână, Cîțu a ajuns la concluzia că nu se poate da o ordonanță de urgență în această chestiune, fiind necesară o lege adoptată de Parlament. Abia pe 27 septembrie Ministerul Sănătății punea în dezbatere publică proiectul de lege pe această temă. A doua zi, pe 28 septembrie, PSD depunea moțiunea de cenzură și, deși era evident că guvernul Cîțu are șanse minime să supraviețuiască moțiunii, proiectul elaborat la Guvern tot nu a fost trimis la Parlament.

O lege promovată în circumstanțe ostile

Moțiunea a trecut pe 5 octombrie, iar din acel moment Guvernul și-a pierdut dreptul de inițiativă legislativă. Lui Florin Cîțu i-a luat mai bine de o săptămână să folosească singura alternativă pe care o mai avea proiectul pentru adoptare, timp în care rata infectărilor a crescut constant. La aproape o lună și jumătate de când proiectul putea să fie pus pe agenda Parlamentului, acest lucru s-a întâmplat, fiind depus ca o inițiativă parlamentară personală a senatorului Florin Cîțu și deputatului Kelemen Hunor.

Florin Cîțu a dat vina pe întârziere pe parlamentarii care l-au demis, însă proiectul său vorbea despre obligativitatea vaccinării sau testării pe speze proprii doar pentru personalul din domeniile sanitar și al asistenței sociale.  Abia în comisiile de la Senat aplicabilitatea certificatului verde a fost extinsă considerabil, însă criza politică a dus la abandonarea temporară a proiectului.

Când criza politică s-a terminat, Florin Cîțu s-a trezit că este aliat la guvernare cu un partid care se opune obligativității certificatului verde, chiar dacă noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, este membru PSD și a susținut adoptarea certificatului.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS