News

Certificatul verde și calculele greșite ale partidelor din coaliție. Cristian Preda: „De asta PNL și PSD își diminuează scorurile”

Guvernanții au abandonat ideea introducerii certificatului verde la locul de muncă. Politologul Cristian Preda a explicat care au fost calculele făcute de către politicieni.
01.02.2022 | 09:01
Certificatul verde si calculele gresite ale partidelor din coalitie Cristian Preda De asta PNL si PSD isi diminueaza scorurile
Politologul Cristian Preda crede că neintroducerea certificatului verde este un semn al indeciziei partidelor/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Discuțiile legate de eventuala introducere a certificatului verde s-au prelungit până în punctul în care guvernanții au convenit că oricum este prea târziu să-l mai legifereze întrucât ar avea un impact minor asupra evoluției valului 5 al infectărilor.

Politologul Cristian Preda a explicat pentru FANATIK care au fost resorturile tergiversării utilizării acestui instrument în combaterea epidemiei de Covid-19.

ADVERTISEMENT

În opinia acestuia, calculele politice au primat în fața celor legate de sănătatea publică, însă aceste calcule s-au dovedit greșite, lucru arătat și de scăderea în sondaje a principalelor partide de guvernământ, PSD și PNL.

„Niciun partid nu este în stare să definească o linie”

Potrivit profesorului Preda, guvernanții au încercat să nu irite electoratul, indiferent dacă este vorba de segmentul antivaccinist sau de românii care vor restricții mai dure pentru cei nevaccinați. Încercarea de a menaja susceptibilitățile din ambele tabere s-a tradus în lipsa unei decizii clare pe acest subiect.

ADVERTISEMENT

Mi se pare că vede toată lumea ce se întâmplă, anume că niciul dintre partide nu-și asumă o direcție clară. Să spună: „Ridicăm toate restricțiile”. Sau invers: „Controlăm valul cu ajutorul certificatelor”. Nu este o linie clară. Nu este în stare niciunul dintre partide să definească o linie. Și atunci preferă să nu ia o decizie.

Încearcă să nu se desprindă în mod decisiv de vreuna dintre tabere. Fără ca asta să însemne că-și consolidează sprijinul vreuneia dintre ele. De asta și PSD și PNL își diminuează scorurile, după cum s-a văzut”, a declarat Cristian Preda.

ADVERTISEMENT

Costurile politice supraestimate ale certificatului verde

El a precizat că în țările europene unde certificatul verde a devenit obligatoriu nu s-a înregistrat o scădere spectaculoasă a popularității respectivelor guverne, chiar dacă în unele dintre aceste țări au existat manifestații de amploare împotriva certificatului. Acest lucru arată că echilibristica făcute de guvernanții din România nu le va aduce capital electoral suplimentar, dimpotrivă.

Nu cred că este un calcul bun. Cred că lumea ar aprecia acum promptitudinea, o anumită organizare din punctul de vedere al controlului acestor certificate, o anumită determinare, un calendar. Să spui clar „uite, pe baza unor calcule statistice, este previzibil să trebuiască să respectăm șapte rigori, inclusiv controlul certificatului la muncă sau la teatru, urmând ca pe urmă să facem altfel”. Noi acum nu avem niciun fel de calendar, niciun  fel de proiecție asumată de guvern”, a constatat Cristian Preda.

ADVERTISEMENT

Exemplul cel mai clar de ezitare a asumării unei poziții clare ar fi chiar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Din punct politic este surprinzătoare transfigurarea lui Alexandru Rafila care era foarte decis înainte de intrarea în guvern și spunea „acum trebuie făcut așa”, iar acum a schimbat cu totul stilul. Ce spune azi înmoaie a doua zi, iar a treia zi pare să uite ce a spus la început

Ești ministru ca să iei niște decizii, să dai o direcție. Nu să constați că nu-ți convingi colegii. Un ministru nu e o poză, este o minte, o voință”, a afirmat politologul.

AUR, asumare clară a opoziției la certificat

În schimb, AUR și-a asumat politic poziția împotriva certificatului verde astfel încât protestele de stradă au căpătat o nuanță politică, spre deosebire de țările din Europa de Vest.

La AUR sunt organizați după modelul galeriilor de fotbal că experiența lui Simion este experiență de galerie. Aici este o direcție politică imprimată acestor ieșiri în stradă. În alte țări nu există o asemenea direcție, sunt grupuri civice sau organizate pe Facebook”, a mai spus Cristian Preda.

Subiectul certificatului verde pare definitiv abandonat. Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat luni că certificatul oricum ar fi introdus prea târziu pentru a mai avea vreo eficiență în stăvilirea valului 5 al infectărilor.

Ciolacu: „Măsuri un pic cam tardive”

Noi avem un certificat verde conform unei ordonanţe de urgenţă în vigoare. Eu nu sunt de acord cu certificatul verde la locul de muncă (…) A detaliat OCDE despre acest certificat verde la locul de muncă, nu la locul de muncă, obligativitatea medicilor de a se vaccina? Am înţeles că 90% dintre medici sunt vaccinaţi. Sunt un pic cam tardive aceste măsuri”, a răspuns Ciolacu când a fost invitat să comenteze recomandarea reprezentantului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică despre extinderea implementării certificatului verde în România.

După preluarea Ministerului Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit în repetate rânduri despre necesitatea obligativității certificatului verde în anumite sectoare de activitate, însă nu a primit susținerea PSD, partidul din care face parte. În consecință, chiar ministrul a abandonat acest proiect la jumătatea acestei luni.

Nu mai văd urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă – să spunem că se face o procedură de urgență, asumarea răspunderii e cea mai rapidă, presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni”, afirmat Alexandru Rafila, într-o emisiune la Digi24.

ADVERTISEMENT