Sport

Certificat verde, obligatoriu în Premier League! Cum intră fanii pe stadioane, în marile campionate din Europa

Fanii englezi vor fi obligați de autorități să prezinte certificatul verde, începând de miercurea viitoare, pentru a putea merge pe stadioane, să își încurajeze echipele favorite.
09.12.2021 | 09:46
Certificat verde obligatoriu in Premier League Cum intra fanii pe stadioane in marile campionate din Europa
ADVERTISEMENT

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a confirmat că guvernul pe care îl conduce a adoptat un așa numit ”Plan B Covid”, în tentativa de a opri răspândirea noii variante de coronavirus, Omicron.

Bilet și certificat verde pentru meciurile din Premier League

Peste o săptămână, iubitorii de fotbal care vor să meargă la meciuri, în tribune, în Premier League, vor trebui să prezinte, la intrare, pe lângă tichetul de acces, și certificatul verde.

ADVERTISEMENT

Regula spune că acest certificat verde, necesar pentru prezența la meciuri, pe stadioane, va confirma dubla vaccinare a posesorului sau faptul că acesta a fost testat PCR negativ la Covid-19. Această regulă este valabilă și pentru intrarea în cluburile de noapte, pe teritoriul Marii Britanii.

În același timp, s-au luat măsuri pentru ca angajații să poată lucra de acasă, iar purtarea măștii de protecție este obligatorie. Efectele acestor măsuri restrictive se vor resimți imediat și la fotbal. Cluburile organizatoare de meciuri vor fi obligate de lege să se asigure că toți spectatorii sunt deținători ai certificatului verde.

ADVERTISEMENT

Regula intră în vigoare la 15 decembrie, exact atunci fiind programată și o etapă intermediară în campionatul englez. Primele echipe care vor trebui să se asigure suplimentar, pentru respectarea acestei noi măsuri, sunt cele care atunci vor avea meciuri pe teren propriu: Brighton, Crystal Palace, Arsenal și Burnley.

Boris Johnson și-a motivat decizia, citat de The Sun: A devenit din ce în ce mai clar că Omicron crește mai rapid decât varianta anterioară de virus, Delta, și se răspândește rapid în întreaga lume. Certificatul verde este dovada vaccinării cu cel puțin două doze. De asemenea, cei care sunt testați negativ vor beneficia de certificatul verde pentru a putea intra la meciuri”.

ADVERTISEMENT

Pierderi uriașe pentru cluburile mari

Boris Johnson a mai afirmat că ”s-a lăsat marjă de o săptămână pentru ca această măsură să poată fi implementată, iar stadioanele să rămână deschise”.

Cluburile din Premier League primiseră un avertisment în acest sens  încă de vinerea trecută, când a avut loc o ședință online cu președinții grupărilor de prim eșalon.

ADVERTISEMENT

La întrunirea respectivă s-a discutat despre eventualitatea în care fanii vor reacționa negativ și nu vor accepta această măsură. Sunt posibile și situații în care fanii au cumpărat biletele dinainte, ori sunt abonați, iar acum nu își pot ocupa locurile și revendica drepturilor, dacă nu au certificat verde.

Conducătorii Premier League au estimat că în perioadele în care stadioanele au fost goale, ori s-a permis prezența în număr redus, pierderile financiare pentru echipele engleze de top s-au cifrat la două miliarde de lire sterline. Spre exemplu, echipe precum Tottenham sau Manchester United au raportat pierderi de 6 milioane de lire sterline, la fiecare meci disputat pe teren propriu, fără spectatori.

Sun Sport consideră că există, în Marea Britanie, pericolul unui nou lockdown total. De asemenea, eventuala impunere a măștilor de protecție purtate în tribună, ar putea cauza probleme organizatorilor.

Probleme vor fi și la gurile de acces în stadion, acolo unde vor trebuie verificate certificatele verzi, iar fanii termometrizați înainte de a li se permite accesul în incintă.

Cum intră fanii pe stadioane în celelalte campionate mari din Europa

Probleme de acest gen sunt și în celelalte campionate mari de fotbal ale Europei. Spre exemplu, în Bundesliga, este permis accesul în stadioane până la cel mult 50% din capacitate, dar nu mai mult de 15.000 de spectatori pentru stadioane. În sălile de sport din Germania, limita respectivă este scăzută la 5.000 de spectatori. Totodată, fanii germani trebuie să poarte mască de protecție în tribune și să aibă certificat verde care să ateste vaccinarea cu două doze sau trecerea recentă prin boală.

În Spania, stadioanele s-au redeschis pentru public la 1 octombrie, cu specificația că pot fi ocupate maximum 60% dintre locuri pe stadioane, respectiv 40% în săli.

În Franța, începând cu 26 noiembrie, s-au introdus noi reguli cu privire la accesul în sălile de sport și pe stadioane. Purtarea măștii este obligatorie, iar cei care au peste 12 ani trebuie să prezinte certificatul verde la intrare pe stadion.

De la 15 decembrie, spectatorii cu vârsta peste 65 de ani trebuie, pe lângă certificatul verde, să prezinte și dovada vaccinării, această regulă urmând să fie valabilă tuturor celor peste 18 ani, de la 15 ianuarie 2022. În Franța se permite ca întreaga capacitate a stadionului să fie ocupată, cu respectarea condițiilor amintite.

Noi reguli în acest sens s-au impus, din 6 decembrie, și pe stadioanele din Italia. În Peninsulă, spectatorii trebuie să fie vaccinați cu schemă completă, iar din 15 ianuarie 2022 se va introduce un așa-numit Super Green Pass, certificat care va dovedi că deținătorul are vaccin anti-Covid-19 sau s-a recuperat recent după infectare.

Cum se intră pe stadioanele de Liga I

Potrivit anexei de la Hotărârea Consiliului Național pentru Situații de Urgență  din 7 decembrie, la evenimentele sportive din România pot asista persoanele vaccinate cu schema completă, cele care au trecut prin boală în ultimele șase luni și cele care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR efectuat în urmă cu maximum 72 de ore sau al unui test rapid făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Limita de 30% din capacitatea stadionului din Liga I ocupată a crescut la 50%, în urma implementării noului set de reguli. O altă modificare se referă la ora de start a evenimentului, accesul publicului fiind permis la meciurile care încep cel mai târziu la ora 22.00, în loc de 21.00, cum era până acum.

ADVERTISEMENT