News

Certificatul verde, aproape abandonat. Rafila pasează decizia la Parlament, aleşii o amână pentru următoarea sesiune

Obligativitatea certificatului Covid la locul de muncă nu pare a mai fi o prioritate pentru aleși. Subiectul ar urma să fie discutat în sesiunea parlamentară viitoare, dacă se va ajunge la consens în coaliție.
04.01.2022 | 07:43
Certificatul verde aproape abandonat Rafila paseaza decizia la Parlament alesii o amana pentru urmatoarea sesiune
ADVERTISEMENT

Partidele care formează coaliția de guvernare, PSD, PNL şi UMDR, nu se grăbesc în luarea unei decizii în ceea ce priveşte soarta certificatului Covid la locul de muncă, chiar dacă au la dispoziţie două proiecte de lege pe acest subiect.

Deși premierul Nicolae Ciucă susținea că alianța la guvernare este dispusă să tranşeze subiectului, nimeni din coaliţie nu ştie dacă şi când va fi adoptat acest proiect şi nici cum.

ADVERTISEMENT

Certificatul Covid nu are loc în actuala sesiune parlamentară

Întrebat luni dimineaţă când ar urma să fie adoptat certificatul Covid, în cazul în care acest lucru se va mai întâmpla, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a dat un răspuns vag: „Nu ştiu să vă spun. Când o să mai am informaţii, o să vă spun”.

Nici Sorin Grindeanu, vicepremierul PSD, nu a făcut mai multă lumină pe subiect, îndreptând discuția spre faptul că Parlamentul nu lucrează în luna ianuarie.

ADVERTISEMENT

„Nu suntem singuri şi nici nu avem majoritatea singuri. Avem o majoritate confortabilă împreună cu partenerii de guvernare, cu PNL-ul şi UDMR-ul. 

În acest moment, Parlamentul e în vacanţă, dar ceea ce a spus ministrul Rafila cred că e extrem de important: că e nevoie să ne pregătim şi pe toate celelalte componente – pe ce înseamnă spitalele, pe ce înseamnă antiviralele în farmacii”, a declarat Grindeanu.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor surse din Coaliţie, citate de Adevărul, la nivelul partidelor guvernamentale nu a fost dat niciun mesaj de mobilizare pentru eventuala adoptare a acestui certificat într-o sesiune extraordinară, ceea ce înseamnă că parlamentarii vor fi lăsaţi să-şi vadă de vacanţa pe care o au toată luna ianuarie.

Inclusiv în interiorul partidelor părerile sunt împărţite, în sensul că nu sunt agreate măsuri nepopulare, care ar inflama şi mai mult spiritele, mai ales că există şi alte probleme generate de creşterile de preţuri la utilităţi.

ADVERTISEMENT

Coaliția nu e decisă nici măcar asupra formei proiectului

Proiectul de lege pregătit de Guvern nu a fost citit nici măcar în primă lectură, fiind doar discuţii informale în ceea ce-l priveşte.

În coalițoe s-au purtat câteva zile de negocieri despre forma în care să fie adoptat legea, astfel încât să intre cât mai repede în vigoare, proiect de lege trecut în regim de urgență prin Parlament sau angajarea răspunderii guvernului pe iniţiativa legislativă.

Demersurile au fost frânate pe motiv că se caută încă o formă care să nu pună probleme de constituționalitate.

La Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor mai este un proiect de lege privind certificatul Covid, însă dezbaterile au fost blocate până în momentul în care există decizia politică la nivelul Coaliţiei.

ADVERTISEMENT