News

Certificatul de vaccinare creează tensiuni la nivelul Uniunii Europene. Belgia critică afirmațiile Ursulei von der Leyen

01.03.2021 | 22:34
Certificatul de vaccinare creeaza tensiuni la nivelul Uniunii Europene Belgia critica afirmatiile Ursulei von der Leyen
ADVERTISEMENT

Certificatul de vaccinare creează tensiuni la nivelul Uniunii Europene. Belgia a criticat afirmațiile Ursulei von der Leyen cu privire la un potențial permis digital european, care ar urma să includă informații despre vaccinare sau testele pentru depistarea Covid-19.

Vicepremierul și ministrul de externe al Belgiei, Sophie Wilmès, a reacționat denunţând „confuzia” cauzată de afirmaţiile preşedintelui Comisiei Europene. Acesta a subliniat că ideea în sine este una bună, dar modul în care a fost exprimată cauzează nelămuriri cu privire la obiectivul respectivului certificat.

ADVERTISEMENT

Summitul Consiliului European de săptămâna trecută a abordat și tema certificatului de vaccinare. Comisiei Europene i s-a cerut de către liderii statelor membre UE să definească norme comune pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare. În acest moment nu există un acord care să prevadă clar care sunt drepturile oferite de un astfel de document.

Certificatul de vaccinare creează tensiuni la nivelul Uniunii Europene. Belgia critică afirmațiile Ursulei von der Leyen

Declaraţia comună oficială adoptată în cadrul summitului prevede că negocierile vor continua: „cerem continuarea eforturilor asupra unei abordări comune privind certificatele de vaccinare şi vom reveni asupra acestui subiect”, se arată în document, potrivit Mediafax.

ADVERTISEMENT

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că au existat discuții cu parlamentari din cadrul partidului german Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) cu privire la un „permis verde digital”. Ea a explicat că certificatul nu va conţine doar date despre vaccinare, ci şi despre testele pentru depistarea Covid-19 şi vindecarea de boala cauzată de virus.

„Vom prezenta luna aceasta o propunere legislativă pentru un permis verde digital. Scopul este să furnizăm dovada că o persoană a fost vaccinată, rezultatele testelor în cazul persoanelor care nu au putut face încă vaccinul, informaţii despre recuperarea medicală post-Covid-19. Documentul va respecta protecţia datelor, securitatea şi sfera privată. Permisul verde digital ar trebui să faciliteze vieţile europenilor. Scopul este să permitem gradual deplasările în interiorul Uniunii Europene şi în afara acesteia, pentru muncă şi turism”, a scris șefa Comisiei Europene pe Twitter. Ea a explicat că o propunere legistativă în acest sens va fi prezentată în martie.

ADVERTISEMENT

Belgia a recționat cu privire la aceste afirmații: „ideea unui sistem european standardizat care să permită fiecărei persoane să adune, pe acelaşi document digital (certificat), informaţii despre vaccinare, teste etc. este bună. Totuşi, în propunerea doamnei Ursula von der Leyen, noţiunea de «permis» generează confuzie privind obiectivul pe care trebuie să îl urmărească acest certificat”, a spus Sophie Wilmès, vicepremier al Belgiei şi ministru de Externe, tot într-o postare pe Twitter.

„Pentru Belgia nu se pune problema unei legături între vaccinare şi libertatea de deplasare în Europa. Respectarea principiului nondiscriminării este cu atât mai fundamentală cu cât vaccinarea nu este obligatorie, iar accesul la vaccin nu este încă generalizat”, a adăugat aceasta.

ADVERTISEMENT

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au avut păreri împărțite cu privire la acest pașaport de vaccinare. State ca Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria au susținut acest proiect, în timp ce Germania și Franța sunt rezervate cu privire la acordarea anumitor beneficii oamenilor vaccinați. Olanda, Belgia, dar și România s-au arătat, de asemenea, reticente față de un asemenea proiect.

ADVERTISEMENT