News

Certificatul digital al UE privind Covid-19, aprobat de Parlamentul European. Se va aplica de la 1 iulie

Parlamentul European a aprobat certificatul verde digital privind Covid-19, aplicabil de la 1 iulie.
09.06.2021 | 16:12
Certificatul digital al UE privind Covid19 aprobat de Parlamentul European Se va aplica de la 1 iulie
ADVERTISEMENT

Miercuri, 9 iunie, Parlamentul European a aprobat definitiv certificatul digital al UE privind COVID-19. Acesta are rolul de a facilita călătoriile în interiorul Uniunii. Noul act va intra în vigoare pe continent de la 1 iulie 2021.

Parlamentul European a aprobat certificatul digital Covid-19

Parlamentarii europeni au adoptat noile reglementări referitoare la certificatul Covid-19 cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă şi 51 abţineri (cetăţenii Uniunii Europene) şi cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă şi 46 abţineri (resortisanţi ai ţărilor terţe), potrivit site-ului instituției.

ADVERTISEMENT

Certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe hârtie. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să elibereze certificate care vor fi apoi acceptate în alte țări ale UE.  Acest act ar urma să fie în vigoare timp de 12 luni. El va include și un cod QR.

Deținerea certificatului nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulație. În același timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie.

ADVERTISEMENT

Totodată, Parlamentul Uniunii Europene a votat că documentul trebuie să fie emis gratuit de autoritățile statelor membre.

Ce date conține acest certificat digital Covid-19

Certificatul digital UE va atesta faptul că deținătorul său a fost vaccinat împotriva Covid-19, că are un test negativ recent la coronavirus sau că a trecut deja prin boală. În practică, acestea vor fi trei certificate distincte.

ADVERTISEMENT

În acest sens, se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor și capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda și falsificarea, mai anunță instituția în comunicat.

Precizări în privința vaccinurilor

Parlamentul UE mai informează că toate țările Uniunii trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM).

ADVERTISEMENT

Totodată, statele membre decid dacă acceptă și certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor naționale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgență pe lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

De asemenea, țările Uniunii sunt încurajate să asigure posibilități de testare ușor accesibile și la prețuri abordabile. La cererea Parlamentului, Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane de euro în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență.

Suma este destinată statelor membre, astfel încât să poată cumpăra teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind Covid-19.

Au fost emise și garanții privind protecția datelor. Astfel, toate datele cu caracter personal trebuie prelucrate în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor. Certificatele vor fi verificate offline și nu se vor păstra date cu caracter personal.

ADVERTISEMENT