News

Certificatul digital COVID-19 ar putea fi eliberat de la 1 iulie. Ce valabilitate are pentru vaccinare, testare și vindecare

Certificatul digital COVID-19 ar putea fi eliberat de la 1 iulie.
29.06.2021 | 22:59
Certificatul digital COVID19  ar putea fi eliberat de la 1 iulie Ce valabilitate are pentru vaccinare testare si vindecare
ADVERTISEMENT

A fost adoptată o ordonanță de urgență prin care este reglementată crearea și verificarea certificatelor verzi de coronavirus. Acest act a fost adoptat în cursul zilei de marți, de către Guvern.

Certificatul digital COVID-19 ar putea fi eliberat de la 1 iulie. Valabilitatea e diferită

Certificatul digital COVID-19 pentru libera circulație în Uniunea Europeană în timpul pandemiei de coronavirus se eliberează pentru cei care au fost vaccinați împotriva coronavirusului, pentru cei care au efectuat teste pentru aceasta, fie ele antigen sau RT-PCR.

ADVERTISEMENT

De asemenea, certificatele de coronavirus se oferă și ca urmare a vindecării în urma infecției. Pe scurt, prin actul normativ adoptat marți, se reglementează crearea cadrului legal pentru ca certificatele verzi să fie eliberate cetățenilor începând cu data de întâi iulie 2021.

Totuși, un lucru foarte important de precizat este acela că certificatele sunt diferite în funcție de tipul lor.

ADVERTISEMENT

Ce valabilitate au certificate digitale COVID-19

Astfel, cel mai durabile din punct de vedere al timpului este certificatul de vaccinare. Acesta este valabil până la data de 30 iunie 2022. După aceea, sunt certificatele de vindecare, care sunt valabile 180 de zile de la momentul în care apare primul rezultat pozitiv la un test de coronavirus înregistrat în platforma Corona Forms.

Certificatele de testare sunt valabile doar 24 de ore în ceea ce privește testul antigen și 72 de ore pentru testele RT-PCR. De asemenea, autoritățile au mai transmis și faptul că sunt necesare mai multe date pe care persoanele în cauză trebuie să le prezinte în funcție de certificatul de care dispun.

ADVERTISEMENT

Astfel, este nevoie de nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin /testul rapid negativ / testul pozitiv COVID, denumirea vaccinului administrat (unde e cazul), județul/țara în care s-a efectuat vaccinarea/testarea/testarea pozitivă pentru COVID-19.

Anunțul ministrului Sănătății. Cu cât timp înainte trebuie să ne facem certificatul

Ministrul Sănătății ne îndeamnă să scoatem certificatul cu cel puțin cinci zile înainte de a efectua călătoria, pentru a ne asigura că totul este în regulă și putem pleca la timp.

ADVERTISEMENT

Există un termen de patru zile în care se pot rezolva problemele care ar putea apărea.

„Din acest motiv, este bine dacă plănuim o călătorie în străinătate sau dacă plănuim să ne întoarcem să ne scoatem certificatul cu măcar 5 zile înainte.

În condițiile în care există probleme, termenul de rezolvare pe care ni-l dorim este de 4 zile. Atunci este bine să fim prevăzători și să ne generăm certificatul cu minim cinci zile înainte de a planifica o călătorie”, a spus Ioana Mihăilă.

De asemenea, a mai fost creată și o platformă pentru verificarea acestor certificate digitale.

„În paralel cu certificatul a fost creată de STS și o platformă electronică de verificare a codurilor QR generate de acest certificat digital. 

Deocamdată, nu este reglementată utilizarea în intern dar dacă vor fi solicitări din partea asociațiilor profesionale sau a operatorilor economici, putem discuta și despre utilizarea în intern”, a spus ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

ADVERTISEMENT