News

Certificatul digital COVID devine obligatoriu. De când intră măsura în vigoare

Certificatul digital COVID va deveni obligatoriu, aceasta măsură întrând în vigoare foarte curând.
12.08.2021 | 21:33
Certificatul digital COVID devine obligatoriu De cand intra masura in vigoare
ADVERTISEMENT

STS a publicat un tutorial complet despre cum pot persoanele să descarce certificatul digital care atestă că persoana este vaccinată cu schema completă, a trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau are un test negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, le-a recomandat românilor care merg în vacanțe să își descarce acest certificat cu câteva zile înainte de a pleca, pentru a fi siguri că nu apar erori tehnice.

ADVERTISEMENT

De când devine obligatoriu certificatul digital COVID

“De la miezul nopții devine obligatoriu certificatul digital în toate statele membre ale Uniunii Europene. Niciun alt document nu va permite trecerea frontierelor în statele din UE fără respectarea condițiilor de carantină.

Pentru a trece frontiera fără a sta în carantină este nevoie de acest document unic, folosit de toate statele. Acesta se poate descărca de pe vaccinare-covid.gov.ro.

ADVERTISEMENT

Acest certificat atestă că persoanele au un test negativ efectuat în ultimele 72 de ore, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau s-au vaccinat cu schemă completă.

Suntem în vârful perioadei de vacanță. Cetățenii români care lucrează în state din UE sau lucrează au nevoie de acest document și mă bucur că mulți au considerat importantă facilitarea liberei circulații.

ADVERTISEMENT

Ne aducem aminte ce dificil a fost anul trecut pentru că statele membre au luat măsuri diferite și au solicitat documente diferite. Documentul acesta permite tuturor statelor să trateze cetățenii în mod egal.

Certificatul este valabil atunci când este prezentat fizic sau digital. Aș sfătui cetățenii să aibă și o versiune imprimată a acestuia.

ADVERTISEMENT

Cu toții am fost în situația de a nu putea să accesăm un document în telefon, să nu avem baterie sau semnal. Putem să prezentăm certificatul pe telefon, dar este prudent să îl avem și în format fizic.

Sunt linii aeriene care solicită acest certificat înainte de vaccinare. În Grecia se cere la îmbarcarea în feribot. Sunt locuri în care acest document este util și în alte circumstanțe în afara trecerii prin punctele de frontieră.

Documentul nu este unul obligatoriu, dar în momentul în care un cetățean european trece punctul de frontieră se supune condițiilor de carantinare, în funcție de zonă, fie că este verde, galbenă sau roșie.

Toate statele membre au același sistem pus la punct, cetățenii vor trebui să respecte măsurile de caratinare dacă nu au acest document” a declarat la Digi24 directorul general al Departamentului Comunicare și Diplomație Publică din MAE

ADVERTISEMENT