News

Certificatul digital de vaccinare. De când s-ar putea călători fără restricții în UE

31.03.2021 | 09:10
ADVERTISEMENT

A fost stabilită data limită la care certificatul digital de vaccinare trebuie să fie gata. Comisia Europeană a anunțat de când s-ar putea călători fără restricții în UE.

Instituția dorește ca documentul să fie gata până la data de 19 mai. Acesta va facilita circulația persoanelor între statele membre ale Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Târgul de turism FITUR-2021, care se va desfășura în capitala Spaniei de la data de 19 mai, este evenimentul care a stat la baza deciziei inaugurării certificatului. Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a făcut anunțul, după o reuniune avută marţi la Madrid cu secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili.

Certificatul digital de vaccinare. De când s-ar putea călători fără restricții în UE

Comisarul european a precizat cum a fost luată decizia: „este riscant să avansăm date, dar există momente semnalate, precum 1 iunie, începutul verii, 17 mai, dată de la care britanicii au anunţat reluarea mobilităţii internaţionale, şi 19 mai, inaugurarea FITUR.”

ADVERTISEMENT

„Ar fi bine să-l avem până atunci pentru a nu pierde vara şi pentru inaugurarea FITUR,” a adăugat acesta, potrivit Agerpres. Consiliul UE și Parlamentul European colaborează pentru definitivarea detaliilor certificatului digital de vaccinare.

Comisia Europeană coordonează recunoașterea respectivului document între țările europene, inclusiv Marea Britanie. Instituția dorește să analizeze „dacă acesta oferă acelaşi tip de informaţie şi fiabilitate.”

ADVERTISEMENT

Certificatul de vaccinare va indica dacă titularul său s-a vaccinat împotriva SARS- CoV – 2. În plus, acesta va cuprinde informații și despre testele realizate înaintea călătoriei sau dacă a fost infectat cu virusul și are anticorpi.

„Cine doreşte să circule prin Europa şi nu are nimic din toate acestea, mai bine să nu pornească la drum”, a explicat vicepreşedintele Comisiei Europene. El a mai spus și că se așteaptă ca până la 14 iulie aproximativ 70% din cetățenii europeni să fie vaccinați împotriva virusului.

ADVERTISEMENT

Inițial, documentul a creat tensiuni la nivelul Uniunii Europene. Liderii unor state au fost de părere că unele declarații ale Ursulei von der Leyen au dus la confuzia oamenilor cu privire la scopul acestuia. Aceasta a folosit cuvântul „permis”, iar acesta nu ar fi descris prea clar obiectivul urmărit de certificat.

ADVERTISEMENT