News

Certificatul electronic verde, propus de CE pentru a putea circula liber. Cum va funcţiona o astfel de adeverinţă

17.03.2021 | 15:19
Certificatul electronic verde propus de CE pentru a putea circula liber Cum va functiona o astfel de adeverinta
ADVERTISEMENT

Certificatul electronic verde a fost propus de Comisia Europeană pentru libera circulație a cetățenilor europeni. Adeverința le va permite oameniilor vaccinați, dar și celor care prezintă un test PCR cu rezultat negativ să călătorească.

De asemenea, documentul va cuprinde date cu privire la îmbolnăvirile anterioare ale titularului. El va fi emis de autoritățile desemnate de fiecare stat în parte și va conține un cod de bare.

ADVERTISEMENT

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat că documentul va permite restituirea libertății de mișcare, într-un mod sigur. Aceasta a adăugat că vaccinarea este o precondiție a deschiderii granițelor.

Certificatul electronic verde, propus de CE pentru a putea circula liber. Cum va funcţiona o astfel de adeverinţă

Comisarul european Adina Vălean a explicat la Antena 3 cum o să funcționeze respectiva adeverință: „autorităţile desemnate de fiecare stat membru vor emite aceste certificate, care vor conţine aceleaşi informaţii.”

ADVERTISEMENT

„El este practic bazat pe informaţii colectate într-o bază de date naţionale. El va putea fi emis atât în format digital, cât şi în format tiparit, va avea cod de bare, iar la nivel european se va dezvolta o soluţie tehică ca bază de date, ca cei de la frontieră să poată verifica cu rapiditate dacă datele sunt reale şi corect,” a adăugat.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la Bruxelles că certificatul are trei caracteristici principale: arată dacă titularul s-a vaccinat, deține un test Covid negativ sau s-a vindecat de boală și are anticorpi. Documentul va fi recunoscut de toate statele membre.

ADVERTISEMENT

„Vrem să ajutăm statele membre să reinstituie libertatea de mişcare, într-un mod responsabil şi în care putem să avem încredere. Am adoptat o comunicare comună către o redeschidere graduală a graniţelor, ce subliniază punctele importante pe care trebuie să le avem în vedere, măsurile pe care trebuie să le luăm de la stare, tratamente şi vaccinuri”, a transmis președintele CE.

„Aceste puncte au scopul de a ne ajuta la redeschiderea graniţelor, dar o precondiţie pentru redeschiderea graniţelor este vaccinarea. De aceea doresc să vă ofer câteva informaţii în legătură cu eforturile noastre de vaccinare”, a adăugat.

ADVERTISEMENT

Ursula von der Leyen s-a declarat mulțumită de parcusul campaniei de vaccinare: „suntem cu două săptămâni îniante de finalul primului trimestru de la începutul vaccinării în UE. Aşa cum era de aşteptat, debutul a fost dificil, dar am făcut progrese.”

ADVERTISEMENT