News

Certificatul UE de vaccinare, ignorat de statele membre. Vaccinul rusesc intră în Europa pe ușa din dos

07.05.2021 | 18:00
Certificatul UE de vaccinare ignorat de statele membre Vaccinul rusesc intra in Europa pe usa din dos
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană ar putea lua abia luna viitoare o decizie privind certificatul Covid-19 pe care vor trebui să-l aibă cetățenii care călătoresc dintr-o țară în alta, însă statele membre dau semne că își pierd răbdarea și încheie între ele acorduri bilaterale. 

Atrag atenția în mod deosebit cele încheiate de Ungaria cu țări vecine, printre care și România, în condițiile în care autoritățile de la Budapesta au folosit pe scară largă vaccinul Sputnik V, care încă nu a fost autorizat pe piața europeană de către Agenția Europeană a Medicamentului.

ADVERTISEMENT

Mai mult, nu lipsesc nici contestatari ai proiectului UE privind certificatul de vaccinare, aceștia afirmând că periclitează dreptul la liberă circulație al cetățenilor europeni.

Ungaria se impune în fața UE

În urmă cu două zile, vicepremierul Kelemen Hunor anunța că România și Ungaria au convenit să își recunoască reciproc certificatele de vaccinare anti-Covid, urmând ca prevederile acordului să fie stabilite în  detaliu în următoarele zile. Astfel libera circulație dintre cele două țări nu va mai fi afectată de considerente epidemiologice.

ADVERTISEMENT

Pe 30 aprilie, înainte de anunțul făcut de Kelemen Hunor, Ungaria anunța că va încheia acorduri de recunoaștere reciprocă a certificatelor de vaccinare cu Serbia și Muntenegru, țări din afara UE ce au utilizat vaccinul Sputnik V.

Acordul româno-maghiar este în interesul ambelor țări, în condițiile în care Ungaria este principala țară de tranzit a românilor care muncesc în țările din vestul Europei, iar în România trăiește o puternică minoritate maghiară, o mare parte dintre ungurii ardeleni având dublă cetățenie: maghiară și română.

ADVERTISEMENT

Numai că Ungaria a folosit pentru vaccinarea populației și serurile produse de Rusia și China, Sputnik V, respectiv Sinovac, niciunul dintre acestea nefiind autorizat de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Inițial, Comisia Europeană a anunțat că pentru certificatele de vaccinare nu vor fi acceptate decât cele autorizate (Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson), motiv pentru care premierul ungar Viktor Orban amenința, la mijlocul lunii  martie, că țara sa nu va accepta certificatele eliberate de țări care nu acceptă la rândul lor certificatele emise de Ungaria.

În condițiile în care și alte state europene și-au arătat interesul să cumpere vaccinul rusesc, cum ar fi Germania, Slovacia sau regiuni din Italia și Spania, CE a devenit mai flexibilă. Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders preciza că statele europene nu vor fi obligate să accepte doar vaccinurile acceptate de EMA.

ADVERTISEMENT

Țările europene nu mai au răbdare

Oricum, Comisia Europeană estimează că certificatul UE va fi gata de implementare la sfârșitul lunii  viitoare, ceea ce pare a fi târziu pentru multe țări UE, dar și din afara spațiului  comunitar, cum ar fi Israelul.

Dacă până la sfârşit o să fie o înţelegere comună la nivel de UE, atunci este excelent. Dar dacă vom vedea că lucruri de acest gen nu se vor întâmpla sau vor dura mult timp, atunci vrem să începem să negociem cu fiecare ţară şi să avem un acord de recunoaştere reciprocă a certificatului de vaccinare. Şi, în acest context, noi am negociat deja cu Grecia şi cu Cipru, suntem acum în discuţii şi cu România, dar încă n-am ajuns la această etapă în care stăm de vorbă şi să vedem care sunt detaliile”, spunea ambasadorul Israelului în România, David Saranga, într-un interviu acordat la mijlocul lunii martie agenției Agerpres.

Nici România nu a stat cu mâinile în sân, astfel că turiștii români pot merge acum în Grecia dacă au un test PCR recent sau pot dovedi că au fost vaccinați. Și disponibilitatea grecilor a fost mare întrucât economia lor depinde în mare măsură de turism.

Între timp, pe 28 aprilie, Parlamentul European a adoptat în regim de urgență poziția de negociere cu Comisia Europeană privind certificatul Covid-19. Acesta ar trebui să ateste că o persoană a fost vaccinată sau a trecut recent prin boală ori a făcut un test PCR înainte de călătăria dintr-o țară în alta. În opinia PE, certificatul nu ar trebui să servească drept document de călătorie și nu poate condiționa dreptul la liberă circulație al cetățenilor europeni.

Dreptul la liberă circulație, sub semnul întrebării

Însă o parte dintre europarlamentari  au reclamat faptul că tocmai dreptul la liberă circulație va fi afectat, unul dintre aceștia fiind Tudor Ciuhodaru (PSD), care a votat împotriva propunerii adoptate de Parlamentul European.

Suntem aici pe un teren minat. Nu ni s-au prezentat bazele medicale, etice și legale ale acestui certificat. De exemplu, știm că eficacitatea vaccinulurilor este între 60% și 90%. Asta înseamnă că 10-40% dintre cei vaccinați pot face boala și o pot fi contagioși. Eu nu înțeleg de ce un vaccinat asimptomatic este acceptat peste tot, iar un asimptomatic nevaccinat face pușcărie medicală”, a declarat, pentru FANATIK.ro, Tudor Ciuhodaru.

Acesta reclamă faptul că certificatul este introdus ca o facilitate pentru cei vaccinați fără să se știe cu certitudine dacă aceștia pot transmite sau nu  virusul, cât durează imunitatea conferită de vaccin sau cea care apare la cei care au făcut boala. Ciuhodaru amintește că în proiectul privind certificatul a fost introdusă și posibilitatea evitării carantinei de către cei care fac un test PCR, fără să existe siguranța că acesta va fi gratuit în toate țările europene. În plus, testul are o acuratețe limitată, scopul său fiind acela de screening, de stabilirea a evoluției epidemiei, nu de condiționare a liberei circulații în Uniunea Europeană.

Astfel vaccinarea și testul devin modalități de discriminare între cetățenii europeni. „Până la urmă, și discriminarea pozitivă tot discriminare este”, a comentat europarlamentarul, precizând că certificatul riscă să devină un document care restaurează dreptul la liberă circulație doar pentru unii cetățeni europeni, cei care consimt să se vaccineze și cei care își permit costurile testării.

ADVERTISEMENT