News

Certificatul verde devine obligatoriu în azilele de bătrâni. Testele se vor face doar pe banii angajaților

Ministerul Muncii a inițiat un proiect de lege prin care angajații azilurilor de bătrâni, nu mai intra în contact cu rezidenții dacă nu sunt imunizați împotriva Covid-19.
22.09.2021 | 12:23
Certificatul verde devine obligatoriu in azilele de batrani Testele se vor face doar pe banii angajatilor
Bătrânii din centrele rezidențiale vor putea intra în contact doar cu personalul vaccinat sau testat/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Autoritățile nu mai vor permite personalului centrelor rezidențiale care nu este vaccinat sau testat periodic sau care nu are dovada trecerii prin boală să mai intre în contact cu persoanele internate.

Proiectul de lege pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii dă chiar posibilitatea conducerilor acestor centre să concedieze personalul care refuză vaccinarea sau testarea la intervale regulate.

ADVERTISEMENT

Decizia este motivată prin faptul că gradul de imunizare al personalului din aceste instituții de îngrijire este mai redus decât al rezidenților, aceștia din urmă fiind, de obicei, persoane cu risc ridicat în cazul infectării cu SARS-CoV-2.

Personalul nevaccinat nu va putea intra în contact cu bătrânii

Proiectul de lege este o modificare a Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

ADVERTISEMENT

Furnizorii de servicii sociale publici și privați solicită personalului din centrele rezidențiale prevăzute la art.19 (centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile – n.red.) care, în desfășurarea activității, are contact cu persoanele beneficiare, după caz:
a) dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 sau vaccinării cu prima doză, după caz;
b) adeverința emisă de medicul de familie sau medicul curant prin care se certifică existența unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare;
c) rezultatul negativ săptămânal pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în urma efectuării unui test antigen rapid;
d) dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2”, prevede proiectul de lege.

Încălcarea legii va fi pedepsită cu amendă

Costurile aferente testării, în cazul personalului care refuză să se vaccineze, se suportă de către angajații respectivi. Singurii pentru care testele vor fi plătite de către stat sunt cei cărora li s-a administrat prima doză de vaccin și urmează să o primească pe a doua. Astfel, statul vrea să dea posibilitatea celor care nu s-au vaccinat să o facă în perioada imediat următoare.

ADVERTISEMENT

Actul normativ nu menționează explicit concedierea angajaților centrelor rezidențiale, însă prevederile legii sau indirect angajatorului, fie public, fie privat, dreptul să recurgă la această măsură în cazul persoanelor care nu se vaccinează și nici nu se testează.

Neprezentarea de către angajați a documentelor prevăzute la alin.(1) lit.a)-c), după caz, conduce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale, sau, după caz, interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu persoanele beneficiare”, prevede actul normativ.

ADVERTISEMENT

Există însă posibilitatea ca furnizorul de servicii sociale să poată dispune, cu acordul angajatului, modificarea temporară, în condițiile legii, a atribuțiilor din fișa postului, astfel încât angajatul să se poată conforma noilor cerințe.

În cazurile în care aceste dispoziții nu vor fi respectate, contravenienții vor fi sancționați cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.

Mai puțin de 60% din personal este vaccinat

Nota de fundamentare a legii invocă faptul centrele rezidențiale s-au confruntat deja cu un număr mare de infectări și decese, iar riscul este din nou foarte ridicat odată cu valul 4 al pandemiei.

Contextul actual, caracterizat printr-o tendință clară de creștere a ratei de infectare în rândul populației și iminența apariției unui al 4-lea val de infectare, precum și cifrele semnificative de infectare și deces cauzate de Covid-19 în rândul personalului (10.993 de angajați infectați și 15 decedați) și al beneficiarilor de asistență socială (19.485 de beneficiari infectați și 1047 beneficiari decedați, de la începutul monitorizării și până la 27.08.2021) (…) reclamă reglementarea unor măsuri explicite în sarcina autorităților administrației publice locale și a furnizorilor publici și privați de servicii sociale pentru protecția vieţii şi pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor aflate în situație de vulnerabilitate”, susține Ministerul Muncii.

De asemenea, este evocată și o disparitate accentuată între nivelul vaccinării la persoanele internate în centrele rezidențiale și personalul care îi deservește. Astfel, primii au un  grad al vaccinării de peste 90%, în timp ce personalul este vaccinat doar în  proporție de 57%. Astfel, riscul apariție unor focare în azilurile de bătrâni este determinat în primul rând de vaccinarea redusă a personalului, deși pericolul este mai mare pentru rezidenți.

Intenția promovării unui astfel de act normativ a fost anunțată de către ministrul Muncii, Raluca Turcan din 15 septembrie, însă atunci aceasta vorbea de o ordonanță de urgență.

Dacă există cel mai mic risc ca ordonanța de urgență să fie neconstituțională, atunci luăm în calcul asumarea unui proiect de lege care sper să fie susținut rapid în Parlament de către o majoritate parlamentară responsabilă”, spunea Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT