News

Certificatul verde în sistemul public nu a obținut voturile necesare pentru adoptare. Proiectul merge la Camera Deputaților

Proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde în sectorul public nu a fost adoptat de către Senat, proiectul urmând să fie trimis la Camera Deputaților.
27.10.2021 | 17:00
Certificatul verde in sistemul public nu a obtinut voturile necesare pentru adoptare Proiectul merge la Camera Deputatilor
ADVERTISEMENT
27-10-2021
14:08

Lista angajaților statului pentru care se cere certificatul verde

În forma sa inițială, proiectul de lege prevedea că certificatul verde era necesar angajaților din unitățile sanitare de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordine, sub autoritate şi în coordonare, în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în cadrul caselor de asigurări de sănătate, în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi în cadrul unităţilor subordonate, în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne. 

În cadrul dezbaterilor de marți din comisiile raportoare, Juridică și de Sănătate, a fost extinsă lista angajaților pentru care documentul care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea recentă împotriva Covid-19 este obligatoriu. Astfel, certificatul verde este obligatoriu și pentru spitalele și clinicile private, precum și pentru persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, inclusiv de specialitate, de dispozitive medicale şi de medicamente.

De asemenea, un amendament al comisiilor extinde la o scară mult mai mare obligativitatea certificatului. Astfel, obligativitatea se aplică şi „autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi”.

Menționarea expresă a parlamentarilor va face ca și deputații și senatorii care s-au opus proiectului să fie obligați să prezinte certificatul atunci când ajung la locul de muncă de la Palatul Parlamentului.

De asemenea, modificările din comisie vizează și sectorul privat, întrucât certificatul este obligatoriu și pentru regiile autonome și operatorii economici cu mai mult  de 50 de angajați care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri.

În schimb, proiectul de lege nu include autoritățile și instituțiile din cadrul puterii judecătorești întrucât accesul în acestea este reglementat deja de către Legea 114/2021.

27-10-2021
12:14

Proiectul a căzut la un singur vot

Proiectul privind obligativitatea certificatului verde pentru angajații din sectorul public a obținut 67 de voturi „pentru”, 60 „împotrivă” și două abțineri.

Fiind vorba de un proiect de lege organică, era necesară jumătate plus unu din numărul total al senatorilor, nu doar majoritatea senatorilor prezenți.

Pentru adoptare erau necesare 68 de voturi favorabile, cu unul mai mult decât numărul obținut de proiect.

Inițial au votat doar senatorii prezenți în sala de plen, înregistrându-se 48 de voturi favorabile și 46 contra. Ulterior, au votat prin telefon senatorii care nu au fost prezenți în sală, rezultatul fiind de 19 voturi pentru, 14 împotrivă și două abțineri.

Adoptarea proiectului de lege este încă posibilă întrucât acesta va fi trimis la Camera Deputaților, care este forul decizional.

27-10-2021
11:40

A început procedura de vot online

Senatorii care nu au votat din sala de plen pot să-și exercite votul online, existând posibilitatea ca rezultatul să fie răsturnat sau ca diferența de la vot să crească.

27-10-2021
11:25

Dezbateri aprinse în plen. PSD și AUR s-au opus legii

Senatorii au dezbătut în ședința plenului proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde. PSD și AUR au anunțat că se vor opune adoptării legii, în timp ce PNL, USR și UDMR și-au anunțat susținerea. Din partea PSD, senatorul Adrian Streinu-Cercel a reclamat faptul că forma legii lasă nesoluționate mai multe probleme. Astfel, persoanele care s-au infectat, dar au trecut printr-o formă asimptomatică a bolii nu vor putea să obțină certificatul verde întrucât boala nu a fost constatată la timp, Streinu-Cercel estimând că 60% din populație ar fi trecut prin boală.

Trebuia să se vadă care este incidența în populație a acestei infecții. Este un test foarte simplu care se poate face la medicul de familie care ar putea să urce aceste persoane în platformă și să beneficieze de acest certificat verde”, a afirmat Streinu-Cercel.

Copreședintele AUR Claudiu Târziu a afirmat că legea oficializează discriminarea între vaccinați și nevaccinați și că va provoca o revoltă a populației

Vă rog să ascultați vocea poporului. Primim mii de mesaje prin care suntem implorați să nu aprobăm acest certificat care este unul de segregare, de discriminare. Vă conjur la rândul meu să votați împotriva acestui certificat verde. Reglementările pe care le dezbatem azi sunt expresia unui stalinism feroce (…) Legea cu amendamentele ticăloase adoptate ieri este abominabilă. Veți declanșa o criză socială cu potențial excploziv și efecte imposibil de anticipat. Vreți să se împlinească amenințările pe care le primim cu toții, să iasă poporul cu furci și topoare?”, a spus Târziu.

La rândul său, senatorul neafiliat Diana Șoșoacă a spus că adoptarea legii este o măsură totalitară. „Trei telefoane am încărcate cu mesaje „nu votați, vă implorăm”. Ați întors România în epoca hitleristă, numai evreii erau obligați să arate un act ca să ajungă la magazinele suplimentare”, a spus Șoșoacă.

Din partea PNL, Daniel Fenechiu a arătat că introducerea certificatului verde în sectorul public este singura măsură care poate stopa pandemia. 

Luăm măsuri în situații în care mor sute de oameni pe zi și pentru a scădea numărrul de persoane care se contaminează trebuie luate măsuri. Probabil vor fi oameni nemulțumiți, dar condiția esențială este să luăm măsuri. Proiectul poate fi îmbunătățit în Camera Deputaților”, a spus Fenechiu.

Din partea USR, Simona Spătaru s-a arătat nemulțumită că cei de la AUR invocă incertitudini legate de efectele vaccinării.

Sunt oameni care au decese în familie și dumneavoastră vă permiteți să spuneți că vaccinul este experimental. Constituția garantează dreptul la ocrotirea sănătății. Uitați-vă la drepturile și libertățile pe care le avem împreună. Acestea încep cu dreptul la viață și protejarea sănătății de către statul român”, a spus Spătaru.

Liderul de grup al UDMR, Turos Lorand, a anunțat și el că formațiunea sa susține proiectul. „Este un proiect de care am  mai văzut în vestul Europei și care și-a dovedit efectele. Țările de acolo au mai puține cazuri de infectări decât avem noi morți”, a motivat Turos Lorand.

Marți seara, comisiile reunite ale Senatului, Juridică şi de Sănătate, au votat pentru ca angajații din domeniul public să prezinte certificatul verde Covid la locul de muncă.

Până ca decizia să intre efectiv în vigoare va mai dura însă ceva timp. Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat, apreciază că legea ar urma să fie adoptată în 2 sau 3 săptămâni.

ADVERTISEMENT

Șeful DSU a venit și cu precizări în ceea ce privește sistemul privat din țară. Medicul a spus că ”nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face același lucru ca sectorul public”.

Raed Arafat anunță când ar putea deveni efectiv certificatul verde în sistemul public, adoptat marți de comisiile Senatului

Prezent marți seară la TVR 1, Raed Arafat a spus că, din datele pe care le are în acest moment, în Parlament se discută pe marginea proiectului privind accesul la locul de muncă, în sistemul public, nu şi în cel privat, pentru persoanele vaccinate sau care se testează pe banii lor.

ADVERTISEMENT

”La angajaţi nu se aplică aceste reguli (n.r. măsurile luate recent privind accesul în baza certificatului verde, la unele activităţi) pentru că aici trebuie lege şi legea se dezbate în Parlament.

Am auzit că sunt amendamente, se lucrează, dar intenţia este fie te vaccinezi, fie te testezi periodic. Dacă trece legea în forma pe care o cunosc, este testat pe banii tăi, trecut prin boală sau vaccinat. Legea este depusă pentru anumite categorii de personal, acum înţeleg că sunt propuneri de extindere la mai mult, încă nu ştiu discuţiile din Parlament. Nu am fost să aud ce se discută acolo, dar aşteptăm să vedem forma finală.

ADVERTISEMENT

Pe sectorul privat normal că nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face acelaşi lucru ca sectorul public. Este în final, o alegere. Nu este ca în unele ţări unde vaccinul este obligatoriu.

Nu există testare acolo, există vaccinare sau nu mai lucrezi. România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare”, a declarat Raed Arafat, marţi seară, la postul public.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește data când va intra în vigoare măsura, Arafat a spus că: ”Eu ştiu că este în regim de urgenţă, deci ar trebui în 2-3 săptămâni, poate şi mai repede, să treacă”.

Raed Arafat salută creșterea numărului de persoane care se vaccinează

Despre reintensificarea campaniei de vaccinare anti-Covid, Raed Arafat spune că este ”un lucru extrem de pozitiv” care ”ne va ajuta să revenim următoarele situaţii care pot să apară”.

Medicul a spus că sub 7% dintre persoanele vaccinate de la debutul campaniei care s-au infectat au dezvoltat forme severe ale infecției.

”Observ o amplificare şi a campaniilor de împotrivire a vaccinării, pe social media există grupuri care continuă şi încearcă să dezinformeze populaţia şi să scadă vaccinarea. Eu sper ca oamenii să nu dea importanţă acestor campanii”, a mai spus Raed Arafat la TVR.

ADVERTISEMENT