News

Certificatul verde, obligatoriu atât la stat, cât și la privat. Ce mai prevede proiectul de lege făcut public de Ministerul Sănătății

Dacă va fi adoptat certificatul în forma propusă de către Alexandru Rafila, acesta va intra în vigoare doar atunci când va fi înregistrată o creștere constantă a numărului de cazuri timp de trei săptămâni.
21.12.2021 | 18:17
Certificatul verde obligatoriu atat la stat cat si la privat Ce mai prevede proiectul de lege facut public de Ministerul Sanatatii
ADVERTISEMENT
21-12-2021
16:17

Alexandru Rafila: ”Proiectul de lege prevede utilizarea unui certificat Covid cu alternativele disponibile”

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că proiectul de lege privind certificatul verde la locul de muncă conține cele 3 alternative disponibile: vaccinare, testare sau trecere prin boală.

Ministrul a clarificat că se vor oferi angajaților nevaccinați 15 vouchere pentru testare. Rafila a punctat că utilizarea actului la serviciu se va face în funcție de indicele de infectare.

”Proiectul de lege prevede utilizarea unui certicat covid cu cele trei alternative disponibile: vaccinare, testare, trecere prin boală.

Am propus cele 15 vouchere electronice, cu o valoare standard, durata utilizării va fi cât este nevoie de certificat. Renuntarea la certificat se face când trendul este descrescător”, a spus Alexandru Rafila, într-o declarație de presă din Parlament.

Statele occidentale se confruntă cu o nouă creștere a numărului cazuri de Covid și cu posibilitatea ca Omicron să devină varianta dominantă în viitorul apropiat. În această situație, autoritățile din România încearcă să identifice o serie de reglementări care să limiteze efectele unui viitor val.

Una dintre aceste măsuri este cea a certificatului Covid. Introducerea unei astfel de reglementări reprezintă obiectul unor dezbateri aprinse în spațiul public. Până în acest moment, au fost propuse două propuneri legate de acest certificat: una inițiată de către Florin Cîțu și una de către Alexandru Rafila, notează News.ro.

ADVERTISEMENT

În ultimele zile, au existat o serie de dezbateri în cadrul coaliției de guvernare și în Parlament pe tema proiectului avansat de către Alexandru Rafila. Aceste controverse nu au vizat doar conținutul proiectului, dar și modul în care aceste ar putea fi adoptat.

La începutul acestei săptămâni, Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a explicat faptul că asumarea răspunderii guvernamentale pe tema certificatului electronic Covid-19 reprezintă o opțiune constituțională.

ADVERTISEMENT

Acest proiect prevede că Certificatul Verde va fi numit Certificat Electronic Covid-19 și că va intra în vigoare în cazul unei creșteri constante a numărului de infectări de-a lungul a trei săptămâni.

Cum va fi folosit certificatul Covid?

Proiectul înaintat de către Ministerul Sănătății prevede că certificatul electronic Covid va fi acordat persoanelor care s-au vaccinat cu una sau două doze. De asemenea, vor avea acces la acest document și persoanele care au făcut un test antigen sau un test PCR.

ADVERTISEMENT

Trebuie subliniat că prevederile proiectului care reglementează folosirea acestui nou certificat se vor aplica și celor care își desfășoară activitatea în instituțiile statului, nu doar celor din zona privată.

Prevederile proiectului de lege se vor aplica și persoanelor care au fost alese sau numite în funcții publice. Asta înseamnă că atunci când se vor întruni toate condițiile, chiar și membrii Senatului și Camerei Deputaților vor trebui să folosească acest certificat electronic.

ADVERTISEMENT

Vouchere pentru nevaccinați

Proiectul de lege înaintat de către Ministerul Sănătății arată că persoanele care nu au trecut prin vaccinarea anti-Covid vor primi 15 vouchere pentru testarea rapidă antigen. Aceste vouchere vor fi eliberate în perioada în care certificatul electronic va fi în vigoare.

Există și o serie de excepții în proiectul de lege. Ele se vor aplica în cazul acelor companii cu mai puțin de 10 angajați și care nu intră în contact direct cu clienții sau care își desfășoară activitatea în regim de telemuncă sau de la domiciliu.

Contravenții pentru cei care vor să nu folosească certificatul

Articolul 10 al legii stipulează și o serie de sancțiuni pentru persoanele care nu prezintă acest certificat electronic Covid atunci când ajung la locul de muncă. Astfel, acestea riscă să rămână fără locurile de muncă.

În plus, pe lângă încetarea contractului de muncă, legea prevede și o serie de contravenții. Astfel, persoanele fără certificat pot primi amenzi cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei.

ADVERTISEMENT