News

Certificatul verde, ore decisive. Scandal la Camera Deputaților. Când va fi votul final. Update

Proiectul privind certificatul verde obligatoriu a intrat în dezbateri în Camera Deputaților. Cum era de așteptat, subiectul a iscat un scandal între ”aleși”
08.11.2021 | 18:02
Certificatul verde ore decisive Scandal la Camera Deputatilor Cand va fi votul final Update
ADVERTISEMENT
08-11-2021
16:02

Scandal la Camera Deputaților pe tema certificatului verde, între AUR și PNL

Luni, în dezbaterea proiectului privind certificatului verde din Camera Deputaților, au avut loc mai multe schimburi de replici între aleșii AUR și PNL.

Într-o primă fază, preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, liberalul Nelu Tătaru, a cerut plenului să aprobe ca această comisie să lucreze luni, în paralel cu plenul, pentru a dezbate proiectul privind certificatul verde.

Aceasta a fost aprobată cu 184 de voturi ”pentru”, 29 ”împotrivă” şi 12 abţineri, dar nu înainte de discuţii aprinse între deputaţi.

Ulterior, Ionuţ Moşteanu (USR), a afirmat că, în urma discuţiilor din Comitetul liderilor, s-a agreat să fie de acord cu lucrul în paralel cu plenul al Comisiei de sănătate pentru că e important ca acest proiect să fie adoptat.

În schimb, liderul grupului AUR, George Simion, a spus că el nu este de acord cu acest lucru și l-a atacat pe liberalul Ioan Cupșa.

”Nu sunt de acord cu ce vreţi dumneavoastră să faceţi. Domnilor deputaţi, vă sună foarte mulţi oameni din circumscripţiile voastre, vă sună alegătorii voştri. Domnul Cupşa, vă sună şi de la Bihor. Vă sună cetăţenii români, nu vă sună membri AUR, vă sună cetăţenii dumneavoastră de la Bihor care v-au votat, domnul Cupşa. Nu e bine să fiţi în stare de ebrietate când sunteţi în plenul Parlamentului, domnul Cupşa.

Respectăm sala, dar respectaţi şi voi pe cei care v-au votat şi respectaţi Regulamentul Camerei Deputaţilor care spune că trebuie anunţaţi cu 24 de ore înainte membrii comisiei, înainte să faceţi respectiva comisie. De ce neapărat trebuie să se ţină şedinţa de Comisie de sănătate în acelaşi timp cu şedinţa de plen?”, a susţinut Simion.

Replica lui Cupşa a venit rapid. Acesta a afirmat că starea de ebrietate este ”temporară”, dar ”nimicnicia, micimea caracterului nu se mai pot îndrepta”.

”Starea de ebrietate cu siguranţă este o stare temporară. Trece. Nimicnicia însă, micimea caracterului – este imposibil. Subliniez încă o dată – nimicnicia, micimea caracterului nu se mai pot îndrepta, din păcate. Mai grav însă este că această nimicnicie, această micime a caracterului, are drept tribună de exprimare tribuna Parlamentului. Este regretabil. Dragi alegători, alegeţi cu mare atenţie în viitor”, a spus Cupşa.

Un deputat al minorităţilor naţionale, Andi Grosaru (RO.AS.IT.), a susţinut că acest certificat verde este asemănător cu un document pe care l-a introdus Hitler:

”Adolf Hitler a introdus un document prin care deţinătorul trebuia să dovedească că este de origine ariană. Acest certificat digital care se introduce nu face altceva decât să copieze şi să aducă exact aceleaşi practici pe care în trecut cineva le-a făcut. Toţi cei care vor folosi acest paşaport nu vor face altceva decât să aplice şi să intoducă practica eugenică, care este interzisă de către Carta Europeană a Drepturilor Omului. Drept urmare, înainte să votaţi aşa ceva, să vă mai gândiţi”.

Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu în țara noastră, lucru care este dezbătut chiar în cursul zilei de astăzi în Camera Deputaților.

Camera Deputaților dezbate proiectul privind certificatul verde obligatoriu

Tot azi au loc și dezbateriile în comisia de sănătate. De altfel, sunt șase comisii de specialitate care trebuie să se ocupe de analizarea acestui proiect de lege privind certificatul verde.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de Ionuț Moșteanu, care a transmis și că partidul din care face parte a reușit să le convingă și pe celelalte formațiuni politice de urgența adoptării acestui certificat verde la locul de muncă.

”Astăzi am reușit să convingem vechile partide că e nevoie de urgentarea dezbaterii pe legea privind certificatul verde. Acest certificat poate impulsiona vaccinarea și poate salva la propriu mii de vieți în țara noastră (…).

ADVERTISEMENT

De astăzi încep dezbaterile în comisia de sănătate și imediat cum vor fi finalizate, legea va ajunge la votul final. Se află pe ordinea de zi, sub rezerva depunerii raportului final”, a declarat pentru G4Media.ro Ionuț Moșteanu.

Când ar putea fi dat votul final pentru certificatul verde obligatoriu

Conform lui Ionuț Moșteanu, nu a mai fost niciodată un proiect de lege care să aibă șase comisii la raport, așa cum se întâmplă în cazul acestui proiect de lege privind certificatul verde.

ADVERTISEMENT

Proiectul ar putea avea parte de votul final săptămâna viitoare.

“Poate că n-ar fi fost nevoie chiar de toate aceste comisii, că n-am mai văzut proiect de lege cu şase comisii la raport până acum, însă, iată, se face un pas.

Comisia de sănătate este foarte importantă, poate cea mai importantă din această discuţie şi Comisia de muncă, urmând ca în zilele care urmează să facem paşi înainte în Camera Deputaţilor în comisii cu rapoarte preliminare şi, în final, să avem o şedinţă a celor şase comisii şi sper ca, săptămâna viitoare cel târziu, să avem un vot de adoptare pentru acest proiect privind certificatul verde”, a explicat deputatul USR, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Angajații de la stat și privat trebuie să prezinte certificatul verde

Reamintim faptul că proiectul privind impunerea certificatului verde dorește ca toți angajații să fie obligați să îl prezinte la locul de muncă, indiferent că ei fac parte dintre bugetari sau sunt angajați la privat.

Dacă refuză să prezinte acest document, atunci persoanele în cauză pot fi suspendate pentru 30 de zile, fără a fi plătite, iar apoi ele pot fi chiar date afară.

De asemenea, există și posibilitatea testării, iar cei care trebuie să plătească testele antigen sau PCR, la 48 sau 72 de ore, sunt nimeni alții decât angajații.

ADVERTISEMENT