Cetatea din România care a renăscut din ruine, despre care nu știu multe persoane. Este o bijuterie arhitecturală, iar în prezent au loc lucrări pentru restaurarea acesteia.
O cetate a sașilor din Orăștie a trecut printr-o schimbare radicală după ce au fost efectuate lucrări de restaurare în ultimii ani. În curtea acesteia se află două biserici, reformată și evanghelică, precum și ruinele unei Rotonde care are aproape un mileniu.
În centrul municipiului Orăștiei se află statui dedicate dacilor. De asemenea, turiștii care ajung în piața centrală sunt atrași de basorelieful care îl reprezintă pe regele dac Burebista, care a fost realizat pe fațada unui bloc.
Mozaicul dedicat istoriei dacilor a fost inaugurat în 1988. Se numește “Burebista și opera sa” și are 130 de metri pătrați. Fesca a fost realizată de Aurel Nedel, la comanda Partidului Comunist Român.
Cetatea medievală din Orăștie pare să renască din ruine. Lucrările de restaurare au început în toamna lui 2021, iar proiectul a fost estimat la 5 milioane de euro și a fost finanțat cu fonduri europene.
Investiția a acumulat, însă, întârzieri, astfel că a fost necesară etapizarea proiectului. Finanțarea a fost asigurată tot prin intermediul unui program al Uniunii Europene.
“Au mai rămas câteva lucrări de executat, la instalațiile de iluminat, de amenajare a aleilor, a curții cetății, de gazonare. Până în septembrie, sperăm ca restaurarea cetății medievale din Orăștie să fie realizată”, a spus Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăștie, potrivit Adevărul.
Zidurile și turnurile cetății medievale au fost reîntregite și reconstruite în urma lucrărilor. Potrivit localnicilor, înfățișarea monumentului este acum mai atractivă pentru turiști.
Cetatea medievală a fost neglijată în trecut și era evitată de cei care vizitau orașul, motiv pentru care nu mulți știu de existența ei. În imediata apropiere a cetății, clădirea din secolul XIX-lea al fostului spital din oraș este reabilitată și urmează să fie transformată într-un muzeu al civilizației dacice.
Lucrările ar trebui finalizate anul acesta. Muzeul și cetatea, cele două obiective turistice din Orăștie, vor fi gestionate împreună de municipalitate.
Cetatea medievală Orăștie datează încă din secolul al XII-lea. Aceasta ar fi fost ridicată, de fapt, pe ruinele unei așezări mai vechi. Potrivit unor istorici, acolo ar fi existat o cetate dacică, iar localitatea se ala pe drumul care lega Valea Mureșului de ținutul cetăților dacice.
În afară de cele două biserici și de ruinele unei Rotonde, cetatea mai cuprinde și o capelă care a fost ridicată în urmă cu aproximativ 1.000 de ani, din piatră și mortar. Aceasta e recunoscută ca fiind unul dintre cele mai vechi monumente de acest fel de la noi din țară.
La începutul anilor 1990, arheologii au cercetat Rotonda din Orăștie. Turiștii care ajung în zonă pot vedea acum fundația, precum și o parte din zidurile acesteia.
Biserica reformată a fost, la origine, biserică romano-catolică, ctitorită în secolul XV-lea. Iancu de Hunedoara ar fi dispus să fie ridicat un turn de unde se putea supraveghea Valea Mureșului, dar și ținuturile de la vest, către Munții Retezat.
De asemenea, biserica evanghelică a fost construită cu două secole în urmă. Turnul bisericii evanghelice, dar și al celei reformate au fost construite folosind rămășițele din turnul vechi al bisericii lui Iancu de Hunedoara. Clopotele au tot două secole, iar în 1902 a fost adusă aici orga bisericii evanghelice.
Comunitatea sașilor din ținutul Orăștiei are o istorie de aproximativ 900 de ani. Cea mai cunoscută ctitorie a acesteia e cetatea medievală Orăștie, veche reședință a unor greavi, adică lideri ai comunității săsești.
Unele foste așezări săsești au fost distruse în urma invaziilor turcilor și ale tătarilor. Unele au supraviețuit, însă comunitatea sașilor s-a redus.