România are o mulțime de locuri impresionante, care sunt spectaculoase atât prin aspect, poziționare, cât și prin istorie și prin misterul pe care îl creează. Unele dintre aceste zone sunt cetățile, importante obiective turistice ale țării.
Peste 100.000 de vizitatori i-ar trece anual pragul Cetății Rupea din Brașov. De-a lungul timpului, forma sa de labirint a constituit un punct strategic în lupte sau planurile domnitorilor. În fiecare toamnă mai ales turiștii iau cu asalt spațiul.
Cetatea Rupea se găsește în orașul cu același nume din județul Brașov. A fost consemnată inițial în anul 1324, iar motivul pentru care a fost considerată încă de la bun început relevantă este modul de amplasare. Se află chiar la îmbinarea drumurilor care legau Transilvania, Moldova și Țara Românească.
Turiștilor care vin adesea în Cetatea Rupea li se par foarte interesant să pătrundă într-un loc precum un labirint și mulți dintre ei rămân fascinați nu doar de trecutul cetății, ci și de peisajul pitoresc care înconjoară zona restaurată ultima dată în 2013.
Ce secret ascunde Cetatea Rupea? Potrivit unei legende, aici ar exista tot tezaurul dacilor, ascuns de Decebal, ultimul rege al tuturor triburilor dacice unite și care a purtat două războaie cu romanii: în 101-102 când a oprit invazia și în 1015-16 când a fost învins și s-ar fi sinucis.
În Cetatea Rupea și-ar fi luat viața Decebal. Pe timpul său, locul era cunoscut ca Rumidava sau Rupidava. Comoara pe care ar fi îngroptat-o Decebal nu a fost găsită niciodată. Cert este că Rupidava a devenit castrul roman Rupeș, un castru important pentru că era la întretăierea a trei rute comerciale.
Denumirea de Rupea este inspirată din cuvântul rupes, care însemna piatră, cetatea fiind construită pe un masiv de bazalt. De altfel, nu vă gândiți că locul a fost ridicat de un nobil înstărit sau de către regii Transilvaniei. A contribuit comunitatea săsească din împrejurime.
Cu secole în urmă, fiecare cuplu de tineri căsătoriți venea în Cetatea Rupea pentru a da bani sau să muncească pentru a ridica noi locuințe și noi ziduri. În secolul al XV-lea, spațiul a devenit un centru comercial și meșteșugăresc cu 12 bresle.
Tot vreme de secole, Rupea nu a fost atacată, cucerită sau jefuită, iar asta s-ar fi datorat grație fortificațiilor și înțelepciunii gospodarilor săi. Cetatea a servit drept refugiu în diverse epoci și
Graţie fortificaţiilor şi înţelepciunii gospodarilor ei, Rupea nu fost atacată, cucerită sau jefuită în toate aceste secole. Cetatea a fost folosită drept refugiu în diverse epoci. De exemplu, sașii răsculați contra regelui Ungariei s-au refugiat în timpul invaziei turcești din secolul XV și tot aici s-au adăpostit pentru a nu se contamina cu ciumă la finalul secolului XVIII.