News

Cetatea din România care este unică în întreaga Europă. A fost mereu locuită și străinii fac mii de poze. Nu le vine să creadă că așa ceva încă mai există

Cetatea din România care este monument unic în toată Europa. A fost locuită mereu iar turiștilor străini nu le vine să creadă că încă există
12.10.2024 | 13:49
Cetatea din Romania care este unica in intreaga Europa A fost mereu locuita si strainii fac mii de poze Nu le vine sa creada ca asa ceva inca mai exista
Cultura sașilor transilvăneni a lăsat în urmă un remarcabil oraș-muzeu, Sighișoara / Foto: Facebook, Cetatea Medievală Sighișoara
ADVERTISEMENT

În România există singura cetate medievală din sud-estul Europei care este locuită. Este vorba de cetatea medievală Sighișoara, monument înscris și în patrimoniul mondial al UNESCO.

Cel mai reprezentativ sit urban din Transilvania

În Transilvania, în județul Mureș, în municipiul Sighișoara, se înalță turnurile cetății medievale cu același nume, un monument unic de felul său în România, care este vizitat annual de un număr impresionant de turiști români și străini.

ADVERTISEMENT

Cetatea a fost întemeiată de coloniștii sași în 1191 și este atestată documentar din 1280. Este amplasată în zona centrului istoric al Sighișoarei fiind și cel mai reprezentativ sit urban din Transilvania.

În patrimoniul UNESCO, din 1999

În 1999, UNESCO înscrie cetatea Sighișoara pe Lista Patrimoniului Mondial. În secolele XV-XVI în jurul cetății se ridică un zid de apărare cu o lungime de aproximativ 930 de metri care lega 14 turnuri de apărare, din care în prezent au rămas doar nouă.

ADVERTISEMENT

Cetatea, de fapt un întreg complex architectonic militar, civil și ecleziastic medieval, este și singura cetate medievală locuită în întregime din Europa de sud-est.

„Nurnberg transilvănean”

De-a lungul timpului, cetatea, „cea mai frumoasă şi mai bine păstrată cetate orăşenească din Transilvania”, a fost numită și „Perla Transilvaniei”, „Mărgaritar al Transilvaniei” sau „Nurnberg transilvănean”. De altfel municipiul Sighișoară însuși este un oraș-muzeu, oferindu-le turiștilor o veritabilă atmosferă medievală.

ADVERTISEMENT

Nouă turnuri de vizitat

Urmele acestei atmosfere se regăsesc și în cele nouă turnuri: Turnul cu Ceas, Turnul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Fierarilor.

„Odată cu consolidarea economică şi, mai ales, în urma organizării şi întăririi breslelor, cetatea se extinde luând, încă din secolul XV, forma actuală. Breslele mai importante şi mai bogate răspund de ridicarea şi fortificarea unei anumite porţiuni din cei 930 m ai zidului cetăţii, înălţând câte un turn de apărare.

ADVERTISEMENT

Zidul cetăţii a fost ridicat în trei etape: în secolele XIV-XV avea 3 – 4 m şi creneluri care permiteau să se tragă cu arcul şi cu arbaleta. În secolul XVI zidul e înălțat cu încă 2 m şi se practică deschizăturile pentru armele de foc: goluri de tragere, guri de aruncare; după 1630 şi mai ales după incendiul din 1676, zidul atinge o înalţime de 8 – 10 m”, explică Primăria Sighișoara.

Simbolul orașului

Printre cele mai vizitate obiective ale cetății este Turnul cu ceas, simbol al Sighișoarei, care are o înălțime de 64 de metri și care deschidea intrarea în cetate. „Se numeşte aşa datorită ceasului cu figurine, unic în ţara noastră, aflat la etajul al patrulea. El constituie o imagine simbol a Sighişoarei şi, spre deosebire de celelalte turnuri, ridicate şi apărate de diferite bresle, Turnul cu ceas aparţinea întregii comunităţi, fiind sediul autorităţii publice. În prezent Turnul cu Ceas adăposteşte Muzeul de Istorie al municipiului Sighişoara”, potrivit sursei citate.

În cetate se află și poate fi vizitată și o casă în care se spune că s-ar fi născut Vlad Țepeș. Tot aici mai pot fi vizitate trei biserici: Biserica din Deal, Biserica Mănăstirii Dominicane și Biserica Leproșilor.

Urme marcante ale culturii sașilor transilvăneni

Cu trecerea timpului, cetatea Sighișoara nu a fost ocolită de evenimente marcante, cum au fost spre exemplu invazia mongolă, incendii, revolte sau execuții. Începând cu 1992, aici are loc celebrul Festival Medieval, care readuce pe străzile cetății și în centrul Sighișoarei atmosfera din secolele trecute.

Așadar, Sighișoara este un exemplu de oraș medieval mic, fortificat, care a jucat un rol strategic și comercial important la marginea Europei Centrale timp de mai multe secole.

„Sighișoara este o mărturie remarcabilă a culturii sașilor transilvăneni, o cultură care se apropie de sfârșit după 850 de ani și va continua să existe doar prin monumentele sale arhitecturale și urbane”, potrivit UNESCO.

ADVERTISEMENT
Ce a crescut în locul gazonului pe stadionul de lângă Cernobîl, la 38...
Ce a crescut în locul gazonului pe stadionul de lângă Cernobîl, la 38 de ani de la dezastru. Imagini unice în lume
Primele declarații ale medicilor după moartea lui Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat, de...
Primele declarații ale medicilor după moartea lui Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele clipe de viață ale acestuia: “Raportul medicului legal ar putea schimba situația”
Monica Tatoiu, cadou incredibil de la Silviu Prigoană cu ani buni înainte să...
Monica Tatoiu, cadou incredibil de la Silviu Prigoană cu ani buni înainte să moară: „Am primit o bucată de pământ pe Lună”. Ce a refuzat, în schimb, fosta patroană Oriflame
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el...
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
EXCLUSIV Mărturisirea cutremurătoare făcută de Nadia Comăneci, după ce a aflat că Bela...
EXCLUSIV Mărturisirea cutremurătoare făcută de Nadia Comăneci, după ce a aflat că Bela Karoly își trăiește ultimele clipe de viață: „Va rămâne mereu important pentru sufletul meu”
Reacția Adrianei Bahmuțeanu după moartea fostului ei soț Silviu Prigoană:
Reacția Adrianei Bahmuțeanu după moartea fostului ei soț Silviu Prigoană: "L-am sunat pe Maximus și mi-a zis...” Șocant ce tocmai a ieșit la iveală
Silviu Prigoană a murit, dar NU s-a înecat cu mâncare! Ce s-a întâmplat,...
Silviu Prigoană a murit, dar NU s-a înecat cu mâncare! Ce s-a întâmplat, de fapt. Dezvăluiri terifiante de la Bran – UPDATE
Silviu Prigoană, mesaj cutremurător despre moarte și Judecata de Apoi. Ce spunea cu...
Silviu Prigoană, mesaj cutremurător despre moarte și Judecata de Apoi. Ce spunea cu doar câteva luni înainte să moară
Desert din strămoși. Cornulețe cu umplutură delicioasă
Desert din strămoși. Cornulețe cu umplutură delicioasă
Câştigători Asia Express 2024. Răsturnare de situaţie, surpriză mare, ce echipă trece linia...
Câştigători Asia Express 2024. Răsturnare de situaţie, surpriză mare, ce echipă trece linia de sosire în finală
S-a stins un pensionar de lux: despre morți, numai de bine sau numai...
S-a stins un pensionar de lux: despre morți, numai de bine sau numai de preabine?
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
De ce a ales Silviu Prigoană să fie incinerat. Milionarul avea deja organizată...
De ce a ales Silviu Prigoană să fie incinerat. Milionarul avea deja organizată înmormântarea
Cine îl moștenește pe Silviu Prigoană: avea patru băieți din două căsnicii
Cine îl moștenește pe Silviu Prigoană: avea patru băieți din două căsnicii
Cum s-a îmbogățit, de fapt, Silviu Prigoană. Detalii mai puțin știute despre averea...
Cum s-a îmbogățit, de fapt, Silviu Prigoană. Detalii mai puțin știute despre averea omului de afaceri care a murit la vârsta de 60 de ani