Una dintre emblemele Transilvaniei, vreme de aproape trei secole un prilej de mândrie pentru localnici şi admiraţie pentru vizitatori, se degradează sub ochii noştri, din cauza incompetenţei. Cei care au văzut în ultima vreme cetatea Alba Carolina spun că aceasta arată din ce în ce mai rău.
Deşi reabilitată recent din bani europoni, lucrările au fost făcute de mântuială, materialele folosite au fost de calitate îndoielnică, astfel că a fost doar o chestiune de timp până când situaţia să iasă la iveală.
Dovada celor de mai sus este scrisă în zidurile cetăţii, zidul renovat degradându-se deja pe mai multe porţiuni, din el desprinzându-se pe alocuri cărămizi, care se sparg pe aleile străbătute de turiştii din ce în ce mai puţini.
“Zidurile acestea au fost făcute acum 300 de ani şi încă rezistă, iar lucrările pe care le-au făcut acum câţiva ani, uitaţi că se desfoliază cărămida, începe să cadă cărămida ce a fost pusă nouă”, a declarat un localnic, citat de observatornews.ro.
Pe lângă zidurile aflate într-un stadiu evident de degradare şi în interiorul cetăţii Alba Carolina situaţia este dezolantă, lemnul podurilor fiind mâncat de carii şi plin de putregai.
“Este fără doar şi poate, din păcate, într-o continuă degradare, în ultimii ani. Anul acesta parcă a arătat cel mai rău”, spune o altă persoană aflată în vizită la Alba Carolina.
Autorităţile cunosc problema şi susţin că vor exista în viitorul apropiat noi programe de reabilitare a emblematicei cetăţi. “Într-adevăr, în unele locaţii se vede, inclusiv podurile. Chiar pentru podul de la poarta a patra am demarat deja procedura pentru execuţia unui nou pod, adică demolarea acestuia. Avem expertiză şi nu mai poate fi doar reparat”, a declarat Flaviu Buta, de la primăria Alba Iulia, pentru sursa citată.
Construită între anii 1715 și 1738, din iniţiativa autorităţilor habsburgice, cetatea Alba Carolina are formă de stea și este una dintre cele mai mari fortificații de acest tip din Europa.
Unul dintre cele mai importante evenimente istorice care s-au derulat aici a fost legat de momentul 1 Decembrie 1918. Aici s-au adunat reprezentanți ai românilor din Transilvania pentru a declara unirea.