News

Cetățean ucrainean, prins la vamă cu 1.200 de pistoale. Cum au reacționat polițiștii de frontieră

Cetățean ucrainean, prins la vamă cu 1.200 de pistoale pe care a încercat să le introducă ilegal în țară la Punctul de Trecere a Frontierei Negru Vodă.
31.03.2023 | 11:14
Cetatean ucrainean prins la vama cu 1200 de pistoale Cum au reactionat politistii de frontiera
Cetățean ucrainean, prins la vamă cu 1.200 de pistoale. Foto: Jurnalul.ro
ADVERTISEMENT

Cetățean ucrainean, prins la vamă cu 1.200 de pistoale. Bărbatul conducea un camion înmatriculat în Ucraina și a încercat să introducă ilegal armele în țară prin Negru Vodă. Șoferul în vârstă de 54 de ani transporta, conform documentelor, pistoale cu gaze pentru o societate din Ucraina.

Cetățean ucrainean, prins la vamă cu 1.200 de pistoale

Polițiștii de frontieră au realizat că de fapt bărbatul avea în camion 1.200 de pistoale letale, marca Stalker, de calibru 9 mm, care au fost ridicate în vederea expertizării. ”Întrucât exista bănuiala că pistoalele fac parte din categoria armelor letale supuse autorizării, polițiștii de frontieră au însoțit ansamblul rutier în Portul Constanța, iar împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța-Sud au desigilat compartimentul marfă și au descoperit 60 de cutii ce conțineau 1.200 pistoale, marca Stalker, calibru 9 mm, care au fost ridicate în vederea expertizării”, au transmis reprezentanții Poliției de Frontieră, conform Jurnalul.ro.

ADVERTISEMENT

Poliţiştii de frontieră fac cercetări pentru contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Încă din vara anului trecut, aliații Ucrainei anunțau că se tem de posibila contrabandă cu armele furnizate rezistenței ucrainene.

“Ţările donatoare au trimis peste 10 miliarde de euro în ajutor militar, dar nu există un sistem de urmărire şi acum se tem că armele ar putea fi vândute pe piaţa neagră europeană”, transmiteau atunci reprezentanți ai țărilor Occidentale.

ADVERTISEMENT

Doar SUA au alocat în acel moment 8 miliarde de dolari în armamente precum Javelin, Stinger, HIMARS, drone sau elicoptere. Financial Times anunța atunci că tot mai multe țări din NATO cer Ucrainei să garanteze un sistem de urmărire a echipamentului militar, de teama că aceste arme pot ajunge în mâinile grupărilor criminale, care le scot din Ucraina și le vând pe piața neagră europeană.

”Când focul va înceta, vor ajunge şi armele ilegale”, a avertizat, în iunie, Jurgen Stock, şeful Interpol. La rândul său, Europol, organizație care coordonează lupta internațională contra organizațiilor criminale, a confirmat această temere.

ADVERTISEMENT

”Agresiunea rusă a dus la proliferarea armelor şi explozibililor în Ucraina. La început, oficialii ucraineni ţineau un registru al armelor furnizate civililor, dar această practică a fost abandonată şi, pe măsură ce războiul a continuat, acestea au fost distribuite fără a păstra o arhivă”, a remarcat Europol.

Între timp, autoritățile au decis să creeze un sistem de urmărire cu ajutorul NATO în Republica Moldova. ”Controlul va fi încredinţat Hub-ului de Sprijin al UE, tocmai lansat în Moldova, pentru că, a explicat interimarul şef al Frontex, Aija Kalnaja, aici este concentrată activitatea de contrabandă”, explica Financial Times.

ADVERTISEMENT

Momentan armele ajung în Polonia, conform datelor oficiale, după care sunt redistribuite Ucrainei. ”Nu ştim locaţia armelor, nu ştim unde merg, unde sunt folosite sau chiar dacă rămân în ţară. Statele Unite se angajează să protejeze tehnologiile de apărare de origine americană şi să prevină deturnarea lor ilegală”, a declarat subsecretarul american Bonnie Denise Jenkins, adjunct pentru controlul armelor şi securitate internaţională, într-o intervenție la Bruxelles.

ADVERTISEMENT