News

Cetățeni UE, printre care și români, reținuți în Marea Britanie. Au încercat să intre fără permis de muncă

12.05.2021 | 22:46
ADVERTISEMENT

Cetățeni UE, printre care și români, reținuți în Marea Britanie. Aproximativ 30 de persoane au fost plasate de autoritățile britanice în centre de imigrare. Se pare că aceștia ar fi încercat să intre în Regatul Unit pentru a munci, dar nu dețineau permis de muncă sau statut de reședință. 

Europarlamentarii USR-PLUS au cerut Comisiei Europene acțiuni rapide în cazul acestei situații care creează din nou tensiuni între UE și UK.

ADVERTISEMENT

„Plasarea în centre de detenție pentru imigranți a zeci de cetățeni europeni, printre care și români, este în mod clar o măsură disproporționată luată de Marea Britanie dacă ne uităm la riscul potențial al acestor oameni, de multe ori tineri care își caută un loc de muncă și nu sunt la curent cu noile reguli de muncă ce se aplică după ieșirea UK din UE”, se arată într-o scrisoare a delegației USR PLUS în Parlamentul European, adresată președintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și vice-președintelui Maros Sefcovic, conform Digi24.

Cetățeni UE, printre care și români, reținuți în Marea Britanie. ”Plasarea în centre de detenție pentru imigranți este în mod clar o măsură disproporționată”

„Este total inacceptabil ca cetățenii europeni să fie tratați ca niște potențiali infractori de către Marea Britanie, mai ales în condițiile în care încercăm acum să construim o relație de încredere și de respect reciproc după Brexit.

ADVERTISEMENT

Cerem Comisiei Europene să intervină urgent pentru a pune capăt acestei practici, să investigheze situația acestor cetățeni transferați în centre speciale pentru imigranți și să asiste statele membre, inclusiv România, în repatrierea lor”, se mai arată în scrisoare.

Se pare că mai mulți diplomați din UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația cetățenilor UE. Aceștia vor fi reținuți până la șapte zile, iar apoi vor fi trimiși în țările lor de origine, potrivit Politico.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, sunt 30 de cazuri în care sunt implicați cetățeni germani, greci, italieni, români și spanioli.

Un diplomat a declarat că unele guverne europene consideră că durata detenției este „disproporționată” și ar dori ca UE să adopte o poziție mai dură față de Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

După Brexit, cetățenii din Uniunea Europeană nu mai pot merge la muncă în Marea Britanie fără viză de muncă sau statut de reședință.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Interne a declarat că cetățenii UE care se aflau în Marea Britanie până în decembrie 2020 sunt încurajați să solicite statutul de rezidență până la 30 iunie.

„Pentru cei care nu erau rezidenți înainte de această dată, avem nevoie de dovezi că persoana are dreptul de a trăi și de a lucra în Marea Britanie”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

ADVERTISEMENT