În ciuda pandemiei de Covid-19, modalitățile de plată ale românilor nu s-au schimbat aproape deloc.
Ultimele date prezentate de specialiștii financiari indică faptul că numerarul în circulație este de aproape 100 de miliarde de lei, suma reprezentând un nou maxim istoric pentru România.
La finalul primului semestru din 2021, cash-ul din economei a ajuns la peste 92,8 miliarde de lei. Acest lucru înseamnă o creştere cu 12,7% faţă de nivelul din iunie 2020, după cum reiese din datele centralizate de Banca Națională și prezentate de Ziarul Financiar.
În prezent, circa 8,5% din Produsul Intern Brut (PIB) al României este reprezentat de bani lichizi aflați în circulație.
În comparație cu aceeași perioadă din 2020, creșterea este de peste 10 miliarde de lei. Vorbim de așa-zișii ”bani scoși de la saltea” de români și puși în circulație. Aceștia sunt purtați în mare parte în portofel, nu pe card.
Sursa citată mai notează că românii au mai mult cash decât au bani în conturi. Cu alte cuvinte, 59% din numerarul aflat în circulație se află la purtător, față de 41% pe carduri. Un lucru care arată menținerea preferinței lor pentru plățile cu bani lichizi în detrimentul mijloacelor moderne de plată.
Ponderea numerarului în PIB era de circa 4,5% în 2008. Vorbim așadar de o dublare. Ritmul de creştere a numerarului este mult peste rata anuală a inflaţiei, care a oscilat în 2020 în jurul a 2-3%, iar în iulie 2021 a urcat până la 5%.
Analiștii economici spun că preferința pentru lichiditate este specifică perioadelor de criză. Și în perioadele de sărbători sau în vremuri de boom economic, numerarul în circulaţie a fost în ascensiune în România.
La începutul acestui an, un comunicat al Reveal Marketing Research arăta că oamenii și-au schimbat mult obiceiurile, de la cele de consum la interacțiuni până la modalitățile de plată din vremea pandemiei.
Conform cercetării, unul din doi români considerau că banii cash nu contribuie la răspândirea virusului, în timp ce 29% susțineau contrariul.
”Cei care cred că virusul se poate transmite prin cash sunt cei mai tineri dintre respondenți – milenialii fară partener – 36% . La polul opus se află 63% dintre tinerii profesioniști, urmați de peste jumătate dintre maturii fără partener (55%) – aceste segmente afirmă că folosirea banilor în numerar nu contribuie deloc la răspândirea virusului.
Similar, aproximativ jumătate dintre familiile moderne (49%) și jumătate dintre cele tradiționale (51%) nu se așteaptă deloc că banii să influențeze în vreun fel transmiterea noului coronavirus”, au precizat realizatorii studiului.